Hlavní obsah

Na Vezinovu trofej kandidují Bäckström, Mason a Thomas

NEW YORK

Fin Niklas Bäckström z Minnesoty, kanadský nováček Steve Mason z Columbusu a Američan Tim Thomas byli nominováni na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře uplynulého ročníku hokejové NHL. Ani jeden z nich ještě toto ocenění nezískal. Držitel Vezina Trophy z minulých dvou let Martin Brodeur z New Jersey vynechal převážnou část sezóny pro zranění.

Článek

Slavnostní vyhlašování individuálních cen se uskuteční 18. června v Las Vegas. Mason je v nominaci i na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Jednatřicetiletý Bäckström ve své třetí sezóně v NHL odchytal 71 zápasů s průměrem 2,33 obdrženého gólu na zápas a úspěšností zákroků 92,3 procenta. Vychytal 37 vítězství a osmkrát udržel čisté konto. Minnesotě ale k postupu do play off nepomohl. V roce 2007 získal Bäckström spolu s Mannym Fernandezem William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu s nejmenším počtem obdržených branek.

O jedenáct let mladší Mason naopak přispěl k historicky prvnímu postupu Blue Jackets do bojů o Stanley Cup. Letošnímu ročníku NHL dominoval s deseti čistými konty a byl prvním nováčkem od roku 1970, který tuto statistiku ovládl. Tehdy kraloval s 15 nulami Tony Esposito. S průměrem 2,29 obdržené branky na zápas byl Mason druhý a s úspěšností zákroků 91,6 procenta jedenáctý. Sezonu přitom začal na farmě, ale po šesti zápasech byl povolán do prvního týmu Blue Jackets.

Pokud by získal Calderovu i Vezinovu trofej, podařilo by se mu to jako pátému brankáři v historii. Naposledy se to povedlo Edu Belfourovi v dresu Chicaga v roce 1991, předtím Tomu Barrassovi v Buffalu o sedm let dříve. Tony Esposito z Chicaga v roce 1970 a Frankie Brimsek v roce 1939 získali Vezinovu trofeje ještě za nejnižší počet inkasovaných gólů svého týmu.

Pětatřicetiletý Thomas vládl NHL s průměrem 2,10 inkasované branky na zápas i úspěšností zákroků 93,3 procenta. Se spoluhráčem Fernandezem už za to získal William M. Jennings Trophy a Roger Crozier Saving Grace Award.

Reklama