Hlavní obsah

Washington a Carolina postoupily, na MS mohou Rozsíval a Eliáš

NEW YORK

Hokejisté Washingtonu a Caroliny vyhráli rozhodující sedmé duely prvního kola play off a postoupili do semifinále Východní konference. Sezóna v NHL tak skončila pro útočníka Patrika Eliáše z New Jersey a obránce Michala Rozsívala z New York Rangers, kteří by mohli posílit český tým na mistrovství světa ve Švýcarsku.

Článek

Washington zvítězil v úterý nad Rangers 2:1 a stal se 21. týmem v historii soutěže, který vyhrál sérii, přestože v ní prohrával 1:3 na zápasy. Postupovou branku vstřelil necelých pět minut před koncem základní hrací doby Sergej Fjodorov.

"V té situaci se toho nedalo mnoho vymyslet, proto jsem se rozhodl vystřelit," uvedl Fjodorov, který se prosadil střelou z pravého kruhu pro vhazování přes clonícího obránce Wadea Reddena. Ruský útočník dal svůj první gól v sérii a zároveň se v téměř čtyřiceti letech stal nejstarším hráčem, který dosáhl vítězné branky v sedmém utkání play off.

"Prodal svou zkušenost. Věděl co udělat. Proto je jedním z nejlepších hokejistů všech dob," chválil trojnásobného vítěze Stanleyova poháru trenér Washingtonu Bruce Boudreau. Na druhou stranu však zkušenosti nemusí být vždy stěžejní a kouči Capitals se vyplatilo nahradit po prvním utkání série v brance Jose Theodora, nejužitečnějšího hráče NHL v roce 2002, nováčkem Semjonem Varlamovem. Jednadvacetiletý Rus odchytal v play off více minut než v základní části a v šesti zápasech pustil jen sedm gólů.

Sjomin vyrovnal

V rozhodujícím zápase, v němž skórovali jen ruští hráči, sice Varlamov inkasoval v první třetině jako první z hole Nika Antropova, ale ještě do přestávky vyrovnal Alexandr Sjomin. Brankářské naději Washingtonu vydatně pomáhali spoluhráči v poli, kteří povolili Rangers pouze 15 střel a v poslední třetině jen jednu.

Washington postoupil do druhého kola po 11 letech, kdy se dostal až do finále, v němž podlehl Detroitu. "Až na zisk Stanleyova poháru už jsme splnili každý cíl, který jsme si stanovili: dostat se do play off, vyhrát divizi, přejít přes první kolo a vyprodat každý zápas," těšilo Teda Leonsise, vlastníka Capitals.

Ve druhém kole se Washington střetne s Pittsburghem a dojde k atraktivnímu střetnutí Ovečkina se Sidneym Crosbym, nejužitečnějších hráčů NHL v posledních dvou ročnících. Ovečkin narazí i na svého krajana Jevgenije Malkina, který ho letos vystřídal na postu nejproduktivnějšího hráče základní části.

Hokejisté Caroliny dvěma góly v závěrečných 80 sekundách třetí třetiny otočili zápas v New Jersey a po výhře 4:3 uspěli stejným poměrem v celé sérii. Vítěznou branku dal Eric Staal, který je společně se Sjominem s pěti zásahy nejlepším střelcem play off.

"Byla to skvělá střela. Celou sérii ho (Staala) nenecháváme nabrat s pukem rychlost po křídle, a teď to v takové situaci nedodržíme," litoval rozhodujícího okamžiku brankář Martin Brodeur, který s Devils vypadl podruhé za sebou v prvním kole play off.

Carolina šokovala New Jersey

Carolina šokovala New Jersey v závěru zápasu už podruhé. Ve čtvrtém duelu Jussi Jokinen vstřelil vítězný gól dvě desetiny před koncem třetí třetiny. I tentokrát to byl finský útočník, kdo zavelel k obratu, když vyrovnal na 3:3.

"Když Jussi skóroval, tak to v aréně pořádně ztichlo. My jsme byli na střídačce patrně jediní v celé hale, kdo měl radost. A když jsme šli na led po vyrovnávacím gólu, říkali jsme něco o tom, že bychom mohli přidat ještě jeden. A stalo se," usmíval se Staal, který na Jokinenův gól navázal o 48 sekund později.

"Je těžké tomu uvěřit, protože ještě dvě minuty do konce třetí třetiny jsem prohrávali 2:3. Věci se mohou opravdu rychle měnit. Právě proto nikdy nepřestáváte hrát a bojujete až do závěrečné sirény," uvedl brankář Cam Ward, jenž udržel v závěrečných 25 minutách za stavu 2:3 několika výbornými zásahy Carolinu ve hře. Celkem v zápase zastavil 32 střel.

Madden nikdy nezapomene

"Dali nám dva góly v posledních dvou minutách a díky tomu vyhráli sérii. Na tohle nikdy nezapomenu," řekl útočník New Jersey John Madden. "Opravdu nevím, co na to mám říct. Jsem v šoku, omráčený," dodal trenér Brent Sutter.

"Chápu jejich pocity. Na jejich místě bych byl taky šokován. Byla to skvělá série, po celou dobu obrovský boj. Spousta zápasů skončila o gól, několik z nich se rozhodlo v prodloužení. Na obou stranách chytali výborně gólmani. Až do konce to byla velká bitva. Byla to jedna z nejlepších sérií, jaké jsem odehrál," uvedl Staal, který se svým týmem v druhém kole změří síly s Bostonem, vítězem Východní konference.

V semifinále Západní konference se střetnou Detroit - Anaheim a Vancouver - Chicago.

Hokejová NHL, 1. kolo play off:
Východní konference - 7. zápasy:
Washington - New York Rangers 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky: 16. Sjomin, 56. Fjodorov - 6. Antropov. Zásahy brankářů: Varlamov 15/14 - Lundqvist 24/22. Diváci: 18 177. Konečný stav série: 4:3. Hvězdy utkání: Varlamov, S. Fjodorov (oba WSH), Lundqvist (NYR).
New Jersey - Carolina 3:4 (2:1, 1:1, 0:2)
Branky: 3. Langenbrunner, 14. Pandolfo, 29. Rolston - 2. T. Ruutu, 24. Ray Whitney, 59. J. Jokinen, 60. E. Staal. Zásahy brankářů: Brodeur 31/27 - Ward 35/32. Diváci: 17 625. Konečný stav série: 3:4. Hvězdy utkání: E. Staal, J. Jokinen (oba CAR), Rolston (NJ).

Reklama

Související témata: