Hlavní obsah

Útočník Eliáš: Je to nejhorší vyřazení v mé kariéře

NEWARK

Z trpkého konce v letošním Stanleyově poháru se vzpamatovává hokejový útočník Patrik Eliáš, který s New Jersey vypadl po rozhodujícím sedmém souboji prvního kola s Carolinou, přestože jeho tým vedl doma ještě na začátku předposlední minuty 3:2. "Je to pro mě asi vůbec nejhorší vyřazení z play off v kariéře. Velké zklamání," řekl Eliáš v rozhovoru pro Nova Sport po porážce 3:4.

Článek

Devils, kteří měli už po pátém utkání na své straně mečbol díky vedení 3:2 v sérii, se v pondělí rychle oklepali z úvodní inkasované branky a od 29. minuty vedli 3:2. Až do samého závěru. Když už sahali po postupu, přišel málo vídaný obrat a z postupu se nakonec radovala Carolina.

Hosté za nepříznivého stavu 2:3 stupňovali tlak, ale zadní řady New Jersey v čele s gólmanem Martinem Brodeurem odolávaly. Minutu a půl před vypršením základní hrací doby dokonce na útočné modré čáře upadl zadák Caroliny Tim Gleason, ale místo toho, aby pustil Devils do brejku, udržel kotouč v pásmu. Na kolenou ho posunul na Joniho Pitkänena, který našel křížnou přihrávkou Jussiho Jokinena a v čase 58:40 bylo vyrovnáno.

Carolina odmítla prodloužení

Do prodloužení zbývalo 80 vteřin, ale Carolina ho odmítla. Když svítil na tabuli čas 59:28, rozhodl Eric Staal. "Ani nevím, jak jsem si to mohli nechat takhle utéct. Ty poslední dvě minuty... My jsme bojovali do konce, hráli jsme s velkým nasazením, ale co se stalo v těch posledních dvou minutách, to nevím, bohužel," marně hledal vysvětlení Eliáš.

V závěrečné půlminutě sice jeho tým ještě sahal po vyrovnání a zle zatápěl před brankovištěm Cama Warda, ale marně. Vyřazení již neodvrátil. "Ta série byla vyrovnaná, ale bohužel v tu pravou chvíli jejich nejlepší hráči tu sérii otočili a rozhodli. Naopak my jako nejlepší hráči (svého týmu) jsme nebyli tak produktivní, jak bychom měli," připustil dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který si za sedm utkání připsal jen tři body za gól a dvě asistence.

Carolina si podle něj postup svým způsobem zasloužila. "Série byla vyrovnaná, ale myslím, že oni byli prostě kreativnější a měli více kvalitních šancí než my. Určitě hráli pohlednější hokej a šli za tím vítězstvím o trošičku víc právě tím, jak se snažili být kreativní," uvedl Eliáš, který by nyní mohl posílit české mužstvo na mistrovství světa.

Reklama