Hlavní obsah

Chicago smazalo třígólovou ztrátu, přesto ve Vancouveru prohrálo

VANCOUVER

Hokejisté Vancouveru porazili v úvodním zápase semifinále Západní konference NHL Chicago 5:3 a ujali se v sérii vedení v sérii hrané na čtyři výhry. Dramatické utkání, v němž Canucks přišli v závěrečné třetině o tříbrankový náskok, rozhodl 73 sekund před koncem základní hrací doby finský obránce Sami Salo.

Článek

Rozhodující akci založil Kyle Wellwood, který sebral puk ve vlastním obranném pásmu a vyslal spoluhráče do přečíslení čtyři na jednoho. "Když jsem přihrával Masovi (Raymondovi), všiml jsem si, že já i Sami (Salo) jsme se nějak dostali před všechny jejich hráče. Tak jsme ujížděli co nejrychleji k jejich brance a Sami puk dorazil," uvedl Wellwood k situaci, kdy brankář Chicaga Nikolaj Chabibulin ještě zlikvidoval Bernierovu vyloženou šanci, ale odražený puk už za jeho záda dopravil finský obránce, první hvězda zápasu.

Útočník Wellwood byl po Salovi označen za druhou hvězdu utkání. Na vedení 3:0, které si Vancouver vypracoval v úvodních dvou třetinách, se podílel dvěma asistencemi, navíc pro tým vybojoval tři přesilové hry, z nichž dvě byly čtyřminutové. Obě byly za vysokou hůl, přičemž jedna mu způsobila tržnou ránu nad levým okem, druhá ho zasáhla do úst a vyrazila mu jeden zub a část druhého odštípla. "Není legrace mít takhle označkovaný obličej. Ale je to play off, a tak to tolik nevnímáte," prohlásil Wellwood.

Kane: Bohužel jsme udělali jednu chybu

Vancouver, který nastoupil k utkání po devítidenním odpočinku, v domácím prostředí zvítězil od února v 16 z 18 zápasů. Za výhrou směřoval i v souboji s Chicagem hned od úvodní části: brankami Pavola Demitry, Henrika Sedina a Ryana Keslera získal po 40 minutách tříbrankový náskok.

O ten ale v závěrečné části brzy přišel. Dvakrát se prosadil Patrick Kane, přičemž na jeden gól mu přihrál Martin Havlát, a vyrovnání zařídil v 55. minutě Dave Bolland, který pohotově dorazil do sítě střelu obránce Duncana Keitha.

"Měli jsme skvělou třetí třetinu. Bohužel, udělali jsme v ní jednu chybu a ta skončila v naší brance," uvedl Kane. "Tato série nebude tak lehká jako s Calgary. Mají velmi rychlé hráče a je těžké s nimi držet krok," dodal. Druhý zápas je na programu v sobotu.

Vancouver - Chicago 5:3 (1:0, 2:0, 2:3)
Branky: 16. Demitra, 26. H. Sedin, 36. Kesler, 59. Salo, 60. R. Johnson - 42. a 51. Kane (na první Havlát), 55. Bolland. Zásahy brankářů: Luongo 31/28 - Chabibulin 26/22. Diváci: 18 630. Hvězdy utkání: Salo, Wellwood (oba VAN), Kane (CHI). Stav série: 1:0.

Reklama