Hlavní obsah

Carolina a Pittsburgh slavily výhry až v prodloužení

NEW YORK

Středeční zápasy druhého kola play-off NHL přinesly dva shodné výsledky. V prodloužení totiž hokejisté Pittsburghu zdolali Washington 3:2 v prodloužení. Po stejném skóre také v prodloužení vyhráli i hráči Caroliny, kteří zdolali Boston a ujali se v sérii vedení 2:1.

Článek

Hráči Pittsburghu byli blízko vítězství už v základní hrací době, když jim Jevgenij Malkin v 56. minutě zařídil v přesilové hře vedení. Capitals ale dokázali za tři minuty ze stejné herní situace díky Nicklasi Bäckströmovi vyrovnat. V prodloužení pak rozhodl obránce Kris Letang svým prvním gólem v play-off.

Vítězná branka padla po buly, které vyhrál Sidney Crosby a poslal puk na Marka Eatona, jenž nabil Letangovi. Střela dvaadvacetiletého obránce pak ještě lehce změnila směr tečí bránícího Shaona Morrisonna. "Jsou to akce, na kterých teď pracujeme. Je fajn, že to funguje," uvedl Crosby.

Crosby: Odpověď musela přijít

Pittsburgh potřeboval nutně vyhrát, protože vedení 3:0 na zápasy nepromarnil v posledních 34 letech žádný tým a celkově v historii NHL se to stalo jen dvakrát. "Když po zápasech venku prohráváte 0:2, víte, že doma musí přijít odpověď," řekl Crosby, jenž v minulém zápase předvedl s Alexandrem Ovečkinem gólovou přestřelku, v níž oba dali hattrick.

Tentokrát skóroval pouze ruský útočník, který vsítil úvodní gól zápasu a s osmi brankami v play-off srovnal v čele tabulky střelců krok s Crosbym. Hosté se pak uchýlili k bránění těsného náskoku a přenechali domácím aktivitu. Pittsburgh přestřílel soupeře 42:24, k čemuž mu pomohl i rozdílný počet vyloučených hráčů v poměru 2:7.

"Nehráli jsme naši hru," uvedl Ovečkin. "Oni měli jen dva vyloučené, to je špatný vtip," dodal. Trenér Washingtonu Bruce Boudreau s ním souhlasil. "My jsme asi tolik trestů zasloužili, ale jsem si jistý, že i oni měli být častěji vylučovaní, než byli," řekl kouč. Pochválil jedenadvacetiletého gólmana Semjona Varlamova, který si připsal 39 zákroků. "Když vás brankář takhle podrží, musíte vyhrát, protože se to nestává každý den." Série pokračuje čtvrtým zápasem v pátek v Pittsburghu.

Carolině zařídil výhru Jussi Jokinen

I hokejisté Caroliny potřebovali k vítězství ve třetím zápase série s Bostonem prodloužení, v němž rozhodl po třech minutách Jussi Jokinen. Finský útočník je mužem klíčových momentů v letošním play-off, když dva z jeho pěti gólů byly vítězné a dva vyrovnaly skóre.

"Po tom, čím jsem si v průběhu roku prošel, se teď cítím skvěle," uvedl Jokinen, který byl v únoru vyměněn do Caroliny z Tampy Bay a v základní části vstřelil jen sedm branek. "Našel jsem tu sebevědomí. Věřím si a pak se vám hraje výborně. Je to teď parádní jízda," řekl šestadvacetiletý útočník, jenž dorazil do odkryté branky střelu Sergeje Samsonova.

Skóre zápasu otevřel v deváté minutě Boston, když se letos poprvé prosadil Milan Lucic. O vedení ale vítěz Východní konference přišel v prostřední části během 69 sekund po trefách Erika Staala a Samsonova. Carolina během tří třetin přestřílela soupeře dvojnásobně, přesto dokázali hosté díky Marku Recchimu osm a půl minuty před třetí sirénou srovnat.

"Vypadá to, že touží po výhře více než my," uvedl Recchi, který se před třemi lety výrazně podílel na triumfu Caroliny ve Stanleyovém poháru. Nyní stojí na opačné straně barikády a uvědomuje si, že v pátek musí předvést lepší výkon. "Potřebujeme nutně vyhrát. Nechceme prohrávat 1:3 na zápasy. V pátek musíme odehrát nejlepší utkání roku," podotkl.

Do utkání v dresu Caroliny opět nezasáhl český obránce František Kaberle.

Play-off NHL - 2. kolo:
Východní konference
Pittsburgh - Washington 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 30. Fedotěnko, 56. Malkin, 72. Letang - 2. Ovečkin, 59. Bäckström. Zásahy brankářů: Fleury 23/21 - Varlamov 42/39. Diváci: 17 132. Hvězdy utkání: Malkin, Letang (oba PIT), Varlamov (WSH). Stav série: 1:2.
Carolina - Boston 3:2 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 37. E. Staal, 38. Samsonov, 63. J. Jokinen - 9. Lucic, 50. Recchi. Zásahy brankářů: Ward 23/21 - Thomas 41/38. Diváci: 18 680. Hvězdy utkání: Jokinen, Staal, Walker (všichni CAR). Stav série: 2:1.

Reklama