Hlavní obsah

Dacjuk, Malkin a Ovečkin kandidují na Cenu Lestera B. Pearsona

NEW YORK

Ruští útočníci Pavel Dacjuk z Detroitu, Jevgenij Malkin z Pittsburghu a Alexandr Ovečkin z Washingtonu kandidují na Cenu Lestera B. Pearsona pro nejlepšího hokejistu uplynulé sezóny NHL podle hlasování zástupců Hráčské asociace NHLPA. Hráči vybrali stejnou trojici jako Asociace profesionálního hokejových novinářů na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním předávání cen NHL 18. června v Las Vegas.

Článek

Poprvé v historii kandidují na Pearsonovu cenu tři Rusové a zástupce země úřadujících mistrů světa ji získá potřetí v historii. Obhajuje ji Ovečkin a v roce 1994 byl oceněn Sergej Fjodorov. Ovečkin se uchází o ocenění od NHLPA již potřetí, poprvé byl nominován v roce 2006. Malkin kandiduje podruhé za sebou a Dacjuk byl nominován poprvé.

Třicetiletý Dacjuk je letos v nominaci hned na čtyři trofeje. Vedle Hart Trophy a Lester B. Pearson Award může získat Lady Byng Trophy pro nejslušnějšího hokejistu a Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka, které obdržel loni. S 97 body za 32 branek a 65 asistencí vyrovnal své osobní maximum v NHL.

O osm let mladší Malkin už v této sezoně získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, když si připsal 113 bodů za 35 tref a 78 přihrávek. Třiadvacetiletý Ovečkin obhájil Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, když dal 56 gólů a v kanadském bodování skončil o tři body druhý za Malkinem.

Reklama

Související témata: