Hlavní obsah

Havlát režíroval vítězný obrat Chicaga

NEW YORK

Dvěma body za gól a asistenci pomohl ve čtvrtém utkání druhého kola play-off NHL k výhře Chicaga český hokejista Martin Havlát, jehož tým porazil v prodloužení Vancouver 2:1 a vyrovnal tak stav série na 2:2. Český rodák byl za svůj výkon vyhlášený druhou hvězdou večera.

Článek

Jsme zpátky v sérii. Už to vypadalo děsivě, ale nadšení a bojovnost slavily úspěch," radoval se trenér Chicaga Joel Quenneville.

Canucks v sérii pokaždé vstřelili první branku zápasu, tentokrát vedli gólem Darcyho Hordichuka z poloviny utkání. Přesto ve třech ze čtyř vzájemných soubojů v play off o vedení přišli. Tentokrát až těsně před koncem. "Byli jsme blízko. Ale to se stává. Musíme se s tím vypořádat a připravit se na pátý zápas," řekl trenér Alain Vigneault.

Boj do poslední minuty

Brankář Vancouveru Roberto Luongo, který ve dvou domácích zápasech inkasoval osm gólů, působil na ledě Chicaga ve spolupráci s obranou jistě. Ve třetím zápase inkasoval jen jednou, ve čtvrtém ho o čisté konto připravil až v 58. minutě Havlát.

"Bojovali jsme do poslední sekundy a vyplatilo se. Byli jsme trpěliví," liboval si český útočník. Při čtvrtém gólu v letošním play off těžil z dobré práce Andrewa Ladda u mantinelu a střelou zápěstím z mezikruží vyrovnal. "Byl to souboj s gólmanem jeden na jednoho. Pěkně mě uvolnil Ladd a já jsem měl spoustu času. Tolik jsem ho v průběhu série ještě neměl," dodal Havlát, jenž v deseti zápasech play off nasbíral už deset bodů.

Chicago mohlo ještě rozhodnout v základní hrací době, když se David Bolland v posledních sekundách řítil na Luonga, ale vracející se obránce Alexander Edler mu příležitost vzal. Vše si Bolland vynahradil ve třetí minutě prodloužení, když po Havlátově přihrávce poslal puk na branku, kde jej do sítě usměrnil Ladd, první hvězda utkání.

Stav série na 2:2 srovnal i obhájce Stanleyova poháru Detroit, který přehrál Anaheim na jeho ledě 6:3. Red Wings konečně našli recept na brankáře Jonase Hillera, který po pátém gólu střídal. Dvěma zásahy se na vítězství Red Wings podepsali útočníci Johan Franzén s Mariánem Hossou. V dresu domácích byl u všech branek Corey Perry.

Čas na změnu

Trenér Detroitu Mike Babcock provedl pro klíčové čtvrté utkání změny v sestavě a dohromady dal Franzéna s Hossou a mezi ně středního útočníka Valterri Filppulu. "Cítil jsem, že byl čas něco změnit. Tato řada dala naší hře jiskru," uvedl Babcock o nově složeném triu, které vsítilo první čtyři branky týmu.

Polovina utkání se nesla v duchu střeleckého souboje mezi Perrym a Franzénem, kteří dvěma góly stanovili průběžné skóre zápasu. K nim se přidal v závěru druhého dějství Hossa, který rovněž dvěma góly během tří minut strhl vedení na stranu Red Wings.

"Na góly jsme se nadřeli méně než v minulých zápasech. Potřebovali jsme se rozstřílet, abychom trochu podlomili sebevědomí jejich brankáře. To se nám povedlo," uvedl Franzén, který v posledních dvou letech patří ke klíčový střelcům týmu v play off; ve čtyřiadvaceti zápasech nasázel devatenáct branek.

V úvodu třetí části zvýšil na rozdíl tří gólů Mikael Samuelsson a Hillera nahradil Jean-Sebastian Giguere. Švýcar Hiller, který chytá v NHL své první play off, zastavil v prvním kole vítěze základní části San Jose a v předešlých dvou zápasech s Detroitem dovedl Ducks k vítězství, když zlikvidoval 104 ze 108 střel. Tentokrát nestačil na pět z 38 pokusů.

Ani brankář nepodržel

"První gól neměl skončit v brance. Ale nebyli jsme dobří jako tým počínaje brankářem, jehož výkon je základ úspěchu. Nebyli jsme jednoduše dost dobří," podotkl trenér Anaheimu Randy Carlyle. "Přehráli nás. Byl to pravděpodobně náš nejhorší zápas letošního play off," dodal Hiller.

Obránce Anaheimu Scott Niedermayer ještě gólem v přesilové hře vykřesal plamínek naděje, ale ten definitivně zhasil v 58. minutě Henrik Zetterberg střelou do prázdné brány. Pátý duel série je na programu v sobotu.

Druhé kolo play off NHL - Západní konference - 4. zápasy:
Chicago - Vancouver 2:1 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 58. Havlát, 63. Ladd (Havlát) - 29. Hordichuk. Zásahy brankář: Chabibulin 15/14 - Luongo 28/26. Diváci: 22 682. Hvězdy utkání: Ladd, Havlát (oba CHI), Hordichuk (VAN). Stav série: 2:2.
Anaheim - Detroit 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Branky: 1. a 32. Perry, 51. S. Niedermayer - 12. a 20. Franzén, 37. a 40. Marián Hossa, 43. Samuelsson, 58. Zetterberg. Zásahy brankářů: Giguere 6/6, Hiller 33/28 - Osgood 28/25. Diváci: 17 601. Hvězdy utkání Franzén, Hossa (oba DET), Perry (ANA). Stav série: 2:2.

Reklama

Související témata: