Hlavní obsah

Pittsburgh srovnal stav série, Carolina krok od postupu

NEW YORK

Hokejisté Pittsburgu porazili Washington i ve druhém domácím zápase semifinále Východní konference play-off NHL a po výhře 5:3 srovnali stav série na 2:2. Carolina po výhře 4:1 vede nad Bostonem už 3:1 na zápasy a má postup do finále konference na dosah.

Článek

Základem vítězství Penguins bylo ubránění Alexandra Ovečkina, který v sérii poprvé neskóroval. Ruskou hvězdou si vzal do parády zadák Rob Scuderi a Ovečkinovi povolil jen dvě střely na branku a jednu asistenci. Kanonýr Washingtonu si navíc vysloužil dvě trestné minuty za faul kolenem na Sergeje Gončara, kterého tímto vyřadil ze hry. Ovečkina by dodatečně mohla potkat pokuta nebo zastavení činnosti.

Washington se stejně jako v minulém zápase dostal hned v úvodu do vedení, když gólový účet načal v první minutě Nicklas Bäckström. Ještě do přestávky však domácí třemi brankami skóre otočili. Postupně se prosadili Gončar, Bill Guerin a Ovečkinův faul potrestal laciným gólem Ruslan Fedotěnko.

Ve druhé části sice vstřelil Chris Clark kontaktní gól, ale v úvodu třetí třetiny Crosby opět zvýšil. Po dalším snížení Milana Jurčiny zareagoval Maxime Talbot a brankář Capitals Semjon Varlamov inkasoval v letošním play-off poprvé více než tři góly.

Carolina rozhodla v poslední třetině

Carolina rozhodla páteční zápas ve třetí třetině, v níž třemi brankami zlomila do té doby nerozhodný stav 1:1. Podruhé za sebou vstřelil vítězný gól Jussi Jokinen, který navíc přidal i dvě asistence a byl označen za první hvězdu utkání. Zdatně sekundoval finskému útočníkovi Eric Staal, který skóroval dvakrát.

Jokinen zaznamenal ve čtyřech zápasech tři branky a stejný počet asistencí. Staal v sérii nasázel Bostonu už čtyři branky a s devíti zásahy je společně s Crosbym v čele tabulky střelců play-off. Staal, který dvěma góly zaokrouhlil svůj počet bodů v play off na 40 a posunul se v historické tabulce klubové produktivity na první místo před Rona Francise, nynějšího asistenta trenéra Hurricanes.

K první brance zápasu pomohl domácím i David Krejčí, který fauloval Jokinena a jeho vyloučení potrestal v páté minutě Staal. Hosté odpověděli ve druhém dějství ze stejné herní situace díky Marku Savardovi, ale na začátku třetí třetiny vrátil Carolině vedení Jokinen. Šestadvacetiletý hokejista dorazil do odkryté branky střelu Antona Babčuka, kterou mu přistrčil Rod Brind'Amour.

Zatímco v minulém zápase rozhodl Jokinen v prodloužení, tentokrát měli Bruins po jeho gólu ještě dost času k vyrovnání. Jejich snaha však vyzněla do ztracena, naopak domácí během 55. a 56. minuty ještě přidali Sergej Samsonov a Staal další dvě branky.

2. kolo play-off NHL, Východní konference - 4. zápasy:
Pittsburgh - Washington 5:3 (3:1, 0:1, 2:1)
Branky: 4. Gončar, 11. Guerin, 16. Fedotěnko, 45. Crosby, 55. Talbot - 1. Bäckström, 16. Clark, 47. Jurčina. Střely na branku: 28:22. Diváci: 17 132. Stav série: 2:2.
Carolina - Boston 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)
Branky: 5. a 56. E. Staal, 43. J. Jokinen, 55. Samsonov - 23. Savard. Střely na branku: 32:21. Diváci: 18 878. Stav série: 3:1.

Reklama