Hlavní obsah

Havlát pečetil gólem třetí výhru Chicaga

Hokejisté Chicaga zvítězili v pátém utkání druhého kola play-off NHL na ledě Vancouveru 4:2 a ujali se vedení v sérii 3:2 na zápasy. Vítězný gól vstřelil za stavu 2:2 pět minut před koncem třetí třetiny v přesilové hře Dave Bolland, pojistku v podobě čtvrté branky přidal v předposlední minutě do opuštěné klece při power-play domácích Martin Havlát. Ten si tak připsal pátou úspěšnou trefu v letošním play-off.

Článek

Hlavní zásluhu na rozhodujícím gólu měl útočník Patrick Kane, který nejprve na modré čáře skvěle zachytil pokus soupeře o vyhození kotouče, sjel si na pravou stranu útočného pásma a křížnou přihrávkou předložil Bollandovi puk před odkrytou branku.

Chicago tak dokonale otočilo průběh série, přitom v minulém duelu bylo necelé dvě minuty od porážky a nepříznivého stavu v sérii 1:3 na zápasy. Nyní má naopak mečbol, který může proměnit v pondělí před vlastními fanoušky. Naposledy byli Blackhawks ve finále konference v roce 1995. "Nutně potřebujeme, aby se probrali naši klíčoví útočníci," naznačil trenér Canucks Alain Vigneault, kde jeho tým nejvíc tlačí bota. Vancouver v utkání vyprodukoval pouhých 21 střel, což ale bylo pořád o šest víc, než ve čtvrtém duelu. "Je několik hráčů, kteří se skutečně musí probudit. A už je nejvyšší čas," zopakoval Vigneault.

Postup do konferenčního finále si může v pondělí zajistit také Pittsburgh, který v pátém duelu vyhrál ve Washingtonu 4:3 v prodloužení a rovněž vede v sérii 3:2 na zápasy.

Pittsburgh otočil sérii, je blízko postupu

O vítězství Penguins rozhodl ve čtvrté minutě nastavení v přesilové hře Jevgenij Malkin, když si jeho přihrávku nešťastně srazil do vlastní branky obránce Capitals Tom Poti. Ten se vleže snažil hokejkou zamezit Malkinovi, aby přihrál k druhé tyči volnému Sidneymu Crosbymu, místo toho ale kotouč nasměroval mezi betony brankáře Semjona Varlamova.

Gól padl pouhou sekundu předtím, než se měl vrátit na led vyloučený obránce Washingtonu Milan Jurčina. Slovenský zadák pykal za faul na Malkina, jehož při skvělém průniku v druhé minutě prodloužení podrazil.

Pittsburgh má nyní ohromnou psychickou výhodu. Nad Washingtonem, jemuž v sobotu nebyly nic platné dva góly Alexandra Ovečkina, vyhrál potřetí za sebou a otočil sérii z 0:2 na 3:2 na zápasy. O postupu nyní navíc může rozhodnout na domácím ledě. "Máme velkou šanci, ale bude to chtít podat ještě jeden velmi dobrý výkon. Tyhle zápasy jsou většinou o tom, kdo udělá více chyb, tak se musíme snažit, abychom jich my udělali méně," řekl Crosby.

2. kolo play-off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Washington - Pittsburgh 3:4 v prodl. (0:0, 2:1, 1:2 - 0:1)
Branky: 27. a 56. Ovečkin, 35. Bäckström - 26. J. Staal, 41. Fedotěnko, 47. Cooke, 64. Malkin. Střely na branku: 31:42. Diváci: 18 277. Stav série: 2:3.
Západní konference - 5. zápas:
Vancouver - Chicago 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky: 18. Kesler, 32. Sundin - 16. a 39. Byfuglien, 55. Bolland, 59. Havlát. Střely na branku: 21:30. Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata: