Hlavní obsah

Hudler vstřelil vítězný gól Detroitu, Boston odvrátil vyřazení

NEW YORK

Český útočník Jiří Hudler vstřelil vítězný gól hokejistů Detroitu v nedělním utkání druhého kola play-off NHL proti Anaheimu. Hudler se trefil v 25. minutě, kdy svou třetí brankou v letošní vyřazovací části zvýšil na 2:0, a Red Wings se díky vítězství 4:1 ujali vedení v sérii 3:2 na zápasy. Ve Východní konferenci odvrátil vyřazení Boston, jenž porazil 4:0 Carolinu a snížil na 2:3.

Článek

Ačkoliv domácí přestříleli Kačery v první třetině v poměru 14:3, branky začaly padat až v prostředním dějství. Úvodním gólem nasměroval Detroit k výhře Johan Franzén, který skóroval 39 sekund před zásahem Hudlera a připsal si již 18. gól z posledních devatenácti zápasů play-off.

"Tolik? To ani nevím," divil se Franzén své skvělé bilanci. "Člověk se nedostává do příliš mnoha šancí, a tak se musí opravdu snažit, aby si nějakou vytvořil. Asi mi to jde nějak lépe," dodal Franzén, jenž se po zápase dočkal množství pochval od svých spoluhráčů. "Na ledě dominuje, patří teď k pěti nejlepším hráčům v lize. Je velký, silný, má skvělé ruce a výborné se pohybuje na bruslích. Je prostě neuvěřitelný," prohlásil například útočník Dan Cleary.

Za hosty v 36. minutě snížil Ryan Whitney a Anaheim držel naději na vyrovnání až do 56. minuty, kdy vrátil Detroitu dvoubrankový náskok Darren Helm. Výhru pak pečetil trefou do prázdné branky při power play Henrik Zetterberg.

O postupu do finále konference může Detroit rozhodnout v úterý, kdy je na programu na ledě Anaheimu šestý zápas.

Carolina první mečbol neproměnila

První mečbol na postup nevyužila Carolina, která podlehla v Bostonu 0:4 a Bruins tak snížili stav série na 2:3. Hrdinou vypjatého duelu, v němž nebyla nouze o potyčky a tvrdé zákroky, se stal útočník Phil Kessel, který vstřelil dva góly. Brankář Tim Thomas potřeboval k prvnímu čistému kontu v play-off v kariéře 19 úspěšných zásahů.

Boston vykročil za vítězstvím už v první třetině, kterou vyhrál 2:0. V dalších dvou dvacetiminutovkách pak přidal vždy ještě jeden gól. V třetím dějství se za již rozhodnutého stavu na ledě pořádně jiskřilo a rozhodčí rozdali celkově přes 80 trestných minut.

"Vždy, když jsme letos hráli fyzicky náročná utkání, vydali jsme ze sebe nejlepší výkon. Dnes jsme navíc chtěli do zápasu pořádně vtáhnout diváky, aby nám pomohli. A odvedli jsme dobrou práci," pochvaloval si střelec čtvrté branky Milan Lucic, který díky dobré práci tělem vypracoval i úvodní gól. V rohu u mantinelu odstavil od puku obránce Seidenberga, který si o pár okamžiků později vybil frustraci faulem, a Boston přesilovku za osm sekund využil.

"Myslím, že každý z nás si užívá, když plná hala křičí pokaždé, jakmile Milan (Lucic) někoho trefí," poznamenal útočník Shawn Thornton. "Potřebovali jsme dnes předvést v zápase trochu více energie a Milan tomu hodně pomohl. Dostal diváky do varu a není pochyb o tom, že to mělo pozitivní vliv na celé mužstvo," řekl trenér Bostonu Claude Julien.

Nicméně v sérii má stále navrch Carolina a v úterý může na domácím ledě rozhodnout. "Nehráli jsme dnes dobře, naopak soupeř předvedl dobrý zápas. Musíme se dát dohromady a připravit se na šesté utkání. Tohle byl jenom jeden zápas. Vracíme se před naše fanoušky a doufám, že doděláme naší práci až do konce a postoupíme," řekl optimisticky útočník Caroliny Eric Staal, který dominoval v předchozích třech zápasech, ale tentokrát ho domácí k ničemu nepustili.

Play-off NHL - 2. kolo
Východní konference
Boston - Carolina 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky: 19. a 25. Kessel, 15. Recchi, 53. Lucic. Zásahy brankářů: Thomas 19/19 - Ward 40/36. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: Chára, Kessel, Thomas (všichni BOS). Stav série: 2:3.
Západní konference
Detroit - Anaheim 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky: 24. Franzén, 25. Hudler, 57. Helm, 60. Zetterberg - 36. Ryan Whitney. Zásahy brankářů: Osgood 17/16 - Hiller 37/34. Diváci: 20 066. Hvězdy zápasu: Zetterberg, Ericsson, Dacjuk (všichni DET). Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: