Hlavní obsah

Anaheim a Carolina chtějí v cestě do finále konference zlomit další favority

Překvapivě až do sedmých zápasů dospěly semifinálové série play-off NHL mezi hokejisty Detroitu a Anaheimu a Bostonu s Carolinou. Jak Red Wings, tak Bruins si v předchozím kole poradily se soupeři hladce 4:0, ale tentokrát mají problémy. O postupujících do finále Západní a Východní konference se rozhodne v noci ze středy na čtvrtek.

Článek

„Jsme houževnatý tým, proto jsme dokázali třikrát zvítězit,“ těší kapitána Caroliny Roda Brind´Amoura před duelem v Bostonu. Letos již jednou Hurricanes sedmý duel zvládly, když vyřadily New Jersey, tentokrát mohou zdolat nejlepší tým Východní konference po základní části. „Před zápasem můžeme být uvolnění, ale čím více na to myslíte, tím víc vás to svazuje,“ řekl forvard Hurikánů Sergej Samsonov.

Carolina již vedla v sérii 3:1, když vyhrála jednou na ledě Bruins a poté dvakrát zdolala soupeře na vlastním stadiónu. Jenže druhý nejlepší celek NHL po základní části doma odvrátil mečbol a v RBC Center srovnal stav na 3:3. „Budeme hrát doma a musíme využít naše bouřlivé publikum,“ hecuje Medvědy Patrice Bergeron před soubojem  v TD Banknorth Garden.

Carolina bude v rozhodujícím duelu spoléhat hlavně na svého nejproduktivnějšího hráče ve vyřazovacích bojích Erica Staala (9+4) a gólmana Cama Warda, jenž prozatím chytá s úspěšností 92,6 procent. Na druhé straně se do branky postaví Tim Thomas, který se pyšní 93,7 procentuální úspěšností, v útoku by měli mít nejostřejší drápy Michael Ryder (5+7) s Marcem Savardem (6+6). V kádru Bruins bude o finále konference bojovat také český útočník David Krejčí (2+5).

Vítěz duelu se ve finále utká s Pittsburghem, který vyřadil rovněž v sedmém duelu Washington, když na jeho ledě ve středu zvítězil hladce 6:2. „Musíme soupeři ukázat, že máme zápas pod kontrolou,“ nabádá trenér Bostonu Claude Julien. „Nesmíme čekat, co udělá Carolina,“ dodal.

Anaheim pokračuje v tažení

Na západě pokračuje Anaheim ve famózním tažení, když v prvním kole vyřadil nejlepší tým NHL po základní části San Jose 4:2 na zápasy. V noci ze středy na čtvrtek může vyřadit dalšího favorita Detroit. Rudá křídla přitom v prvním kole přešla hladce 4:0 přes Columbus a proti Kačerům vedla 3:2 na zápasy, ale v úterý podlehla v Honda Center domácím 1:2.

„Dokázali jsem se vzájemně v důležitých chvílích zastoupit, bojovat a zasloužili jsme si sedmé utkání,“ řekl gólman Ducks Jonas Hiller, jenž má v play-off procentuální úspěšnost 94,6. „Každý z nás věří, že můžeme Detroit vyřadit,“ prozradil nejproduktivnější hráč Kačerů Ryan Getzlaf (4+14). Nejlepším střelcem Anaheimu je Corey Perry se sedmi brankami.

Na sedmé utkání se v Detroitu těší. „Bude to vzrušující, sedmé zápasy jsou vždy velká legrace,“ řekl trenér Red Wings Mike Babcock, jenž bude v domácím prostředí spoléhat na svého nejproduktivnější hráče Johana Franzéna. Devětadvacetiletý Švéd zatím nasbíral čtrnáct kanadských bodů (8+6) a je zároveň nejlepším střelcem mužstva. Branku Red Wings bude hájit Chris Osgood, jenž zatím chytá s 92,4 procentuální úspěšností. Český forvard Jiří Hudler nasbíral v play-off sedm bodů (3+4).

Ve finále Západní konference se vítěz nočního duelu utká s Chicagem, které si poradilo s Vancouverem 4:2 na zápasy. Může tak dojít na souboj detroitského Hudlera s Martinem Havlátem z mužstva Blackhawks.

Reklama