Hlavní obsah

Hudler přispěl gólem k postupu Detroitu, dál jde i Carolina

NEW YORK/PRAHA

Hokejisté Detroitu a Caroliny vyhráli rozhodující sedmé zápasy svých sérií v 2. kole play off NHL a stali se posledními dvěma semifinalisty Stanleyova poháru. Obhájci prvenství z Detroitu porazili Anaheim 4:3 i díky gólu Jiřího Hudlera, který v 16. minutě otevřel skóre, a ve finále Západní konference se utkají s Chicagem.

Článek

Carolina vyhrála na ledě Bostonu 3:2 v prodloužení, když rozhodující gól vstřelil v 79. minutě Scott Walker. Ve finále Východní konference narazí Hurricanes na Pittsburgh.

Detroit dvakrát vedl nad Anaheimem o dvě branky 2:0 a 3:1, Kačeři však dokázali manko smazat. Vítězný gól tak vstřelil až tři minuty před koncem třetí třetiny Daniel Cleary, když při závaru před brankou dotlačil puk do sítě mezi betony brankáře Jonase Hillera.

Opakovaný záběr z kamery umístěné v brance odhalil, že si gólman Hiller puk do sítě srazil betonem spíše sám. Cleary tomu však hokejkou pomohl. Trenér Anaheimu Randy Carlyle po zápase uvažoval, zda měl gól vůbec platit. "Když šel Hiller do rozkleku, Cleary mu šťouchl do betonů. Je to diskutabilní," uvedl Carlyle.

Detroit vyhrál klíčový duel, aniž se trefili největší kanonýři mužstva Dacjuk, Zetterberg a Hossa. "Máme čtyři formace a každá může skórovat," konstatoval Hudler, který se v letošním play off zapsal mezi střelce počtvrté. "Byl to náročný, ale skvělý zápas. Každé střídání byla ohromná bitva. Jsme šťastní, že jsme ji zvládli. Byla to opravdu dlouhá série."

Třetí konferenční finále za sebou

Rudá křídla se probojovala do konferenčního finále potřetí za sebou. "Většina týmů, které vyhrály Stanley Cup, se další rok takhle daleko nedostala. My jsme rádi, že se nám to povedlo, ale teď máme před sebou dalšího hladového soupeře," uvedl trenér Detroitu Mike Babcock.

Anaheim, až osmý tým Západní konference po základní části, který v 1. kole vyřadil nejlepší tým San Jose, dal i Detroitu pořádně zabrat. Čtyři zápasy ze sedmi skončily rozdílem jediného gólu, včetně druhého duelu, v němž se hrálo až do třetího prodloužení.

"Byla to nejlepší série, jakou jsem v play off zažil," řekl Babcock. "Byla to těžká série, možná naše nejtěžší za poslední dlouhou dobu," souhlasil brankář Chris Osgood. "Na druhou stranu si myslím, že jsme soupeře v každém zápase přehráli, ale jejich brankář prostě dělal divy," poznamenal Babcock.

Dva mečboly dokázali odvrátit hokejisté Bostonu v sérii s Carolinou, potřetí se jim to ale nepovedlo. Ani na jednadvacátý pokus tak nedokázali v play off otočit sérii z 1:3 na 4:3.

Trpké vyvrcholení

Sedmý zápas měl navíc pro domácí hráče i fanoušky trpké vyvrcholení. Čtvrteční souboj totiž rozhodl Walker, který v pátém utkání série udeřil pěstí do obličeje obránce Bruins Aarona Warda. Vedení NHL mu za to udělilo pokutu 2500 dolarů, Boston se navíc domníval, že měl být hráč suspendován.

Walker se prosadil 74 sekund před koncem prvního prodloužení dorážkou před brankou po střele Raye Whitneyho a zaznamenal svůj první gól v play off v kariéře. "Žádný jiný hráč si ten gól nezaslouží víc než Scotty," řekl útočník Caroliny Eric Staal. "V posledních dnech musel čelit velkému tlaku, ale on v každém zápase tvrdě bojoval. Dokázal se přes všechno přenést a dnes z něho šel přímo strach."

Dalším hrdinou vítězů se stal brankář Cam Ward, který od 47. minuty, kdy Milan Lucic vyrovnal na 2:2, zlikvidoval všech 16 střel. Nejužitečnější hráč play off 2006, v němž dovedl Carolinu až k zisku Stanley Cupu, se tak může pochlubit jedinečnou bilancí: v play off vyhrál všech šest sérií, do nichž nastoupil, poslední čtyři navíc až díky triumfu v sedmém zápase.

Ward je oporou číslo jedna

"Víme, že můžeme nechat soupeře párkrát vystřelit, protože Cam to chytí. On je pro celý náš tým oporou číslo jedna, můžeme se na něho spolehnout, a to dodává mužstvu ohromné sebevědomí," poznamenal obránce Joni Pitkänen.

V šatně Bostonu, nejlepšího týmu Východní konference po základní části, zavládlo obrovské zklamání. "Člověk celý rok poctivě bojuje, a pak všechno zmaří jediný gól, jediná střela," trpce konstatoval útočník Byron Bitz. "Je to, jako by vám někdo vrazil nůž přímo do srdce."

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 7. zápas:
Boston - Carolina 2:3 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky: 8. Bitz (Krejčí), 47. Lucic - 14. Brind'Amour, 28. Samsonov, 79. Walker. Střely na branku: 36:37. Diváci: 17 565. Konečný stav série: 3:4.
Západním konference - 7. zápas:
Detroit - Anaheim 4:3 (1:0, 2:2, 1:1)
Branky: 16. Hudler, 22. Helm, 37. Samuelsson, 58. Cleary - 35. Selänne, 38. Perry, 48. Ryan. Střely na branku: 40:27. Diváci: 20 066. Konečný stav série: 4:3.

Reklama