Hlavní obsah

Detroit znovu neztratil první zápas a vykročil k finále Stanleyova poháru

DETROIT

Hokejisté Detroitu udělali v neděli první krok k postupu do finále Stanleyova poháru, když v prvním semifinále porazili Chicago 5:2 a ujali se vedení v sérii 1:0 na zápasy. Detroit tak potvrdil, že porazit jej v prvním zápase jakékoli série play-off je velmi těžké. Od roku 2007 Red Wings vyhráli všech osm prvních zápasů ve vyřazovacích bojích.

Článek

Překvapivým hrdinou Detroitu byl tentokrát Daniel Cleary, jenž dvěma góly v jednom zápase play-off vyrovnal své maximum během jedenácti sezón v NHL. Cleary mimochodem začínal v NHL právě v Chicagu, ale dres Blackhawks oblékl jen ve 41 zápasech než byl vyměněn do Edmontonu. "Nebyl jsem tam moc dlouho, takže i proto nemám z vítězství nad nimi žádné zvláštní pocity," řekl Cleary po zápase.

Do vedení v zápase šli přitom hosté, když brankář Osgood v šesté minutě špatně vyhodil puk a usnadnil Burishovi dostat jej za svá záda. Už po třech minutách ale Cleary vyrovnal a Johan Franzén, jenž bodoval už v pátém utkání v řadě, na konci druhé třetiny otočil skóre. Na začátku třetí části ještě Kris Versteeg v přesilovce vyrovnal, ale pak už stříleli branky jen domácí hráči.

Detroit udeřil dvakrát 87 vteřin. Nejprve se švihem z pravého kruhu pro vhazování trefil Samuelsson a vzápětí přidal svou druhou trefu v zápase Cleary. V samém závěru utkání ještě Chicago odvolalo z branky Nikolaje Chabibulina, ale Zetterberg střelou do prázdné klece pečetil první výhru v sérii. "Je dobré mít první výhru, ale musíme vyhrát čtyřikrát," komentoval vítězství kapitán Detroitu Nicklas Lidström.

"Dostali jsme lekci, musíme být příště lepší," konstatoval po zápase trenér Chicaga Joel Quenneville. Jeho zázračné "děti" Patrick Kane a Jonathan Toews vyšly tentokrát naprázdno, oba ale byli na ledě při třech inkasovaných gólech. "Snažil jsem se hledat volné spoluhráče nebo možnosti, jak skórovat, ale byl jsem pečlivě střežen," uznal Kane.

Finále Západní konference NHL:
Detroit - Chicago 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Branky: 9. a 49. Cleary, 37. Franzén, 48. Samuelsson, 60. Zetterberg - 6. Burish, 44. Versteeg. Zásahy brankářů: Osgood 32/30 - Chabibulin 42/38. Diváci: 20 066.
Stav série: 1:0.

Reklama