Hlavní obsah

František Kaberle: Trenér vytěžuje obránce, kterým víc věří

V roce 2006 dával František Kaberle vítězný gól Caroliny v sedmém zápase finále Stanley Cupu proti Edmontonu. V letošním play off si 35letý hokejový obránce moc nezahrál, ale po postupu do finále Východní konference věří, že pořádnou šanci ještě dostane. „Hlavně to musím brát pozitivně,“ říká pětinásobný mistr světa.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle se Stanley Cupem

Článek

Tři týdny jste nehrál zápas a pak vás kouč nasadil na rozhodující duel semifinále Východní konference v Bostonu. Nerozklepal jste se?

Nebylo to lehký. Člověk vynechá pár zápasů, a než se do toho dostane, chvilku to trvá. Hledáte správné tempo, trochu chybí časování pohybů. Ale postupujeme dál. To je hlavní.

Trenéru Mauriceovi se údajně moc nelíbily výkony vašeho ukrajinského spoluhráče Babčuka, a proto jste dostal šanci. Je to tak?

Možná. Že bych mohl hrát sedmý zápas proti Bruins, jsem začal tušit den předem, ale oficiálně mi to řekli až před utkáním.

Musí to být nepříjemné po takové pauze nastoupit v duelu, který může rozhodnout jediná chyba.

Určitě. Trénink nedokáže nasimulovat zápas. Chodíte na led, do posilovny, ale při zápase sedíte. Ale musíte to brát pozitivně a říkat si, že ta šance přijde.

KABERLEHO SEZÓNA
Už v říjnu při blokování střely utrpěl zlomeninu nohy.
V prosinci ho Carolina nabídla ostatním klubům NHL, ale z waiver listu si jej nikdo nestáhl.
V základní části odehrál jen 30 zápasů s bilancí jeden gól a sedm asistencí.
V play off zatím nastoupil ke čtyřem utkáním, v průměru je na ledě 12 a půl minuty.

Carolina v play off kosí favority. Před Bostonem jste vyřadili v sedmi zápasech i New Jersey a teď vás čeká Pittsburgh. Máte na něj?

V sezóně jsme s nimi dvakrát vyhráli a dvakrát prohráli. Ale podle toho se to nedá brát. S Bostonem jsme v základní části pomalu neměli šanci a v play off bylo najednou všechno jinak. Hlavně bude důležitý uhlídat Crosbyho s Malkinem.

To vypadá skoro jako nadlidský úkol. Jde vůbec zastavit tahle ofenzivní esa?

Po dvou kolech play off víme, že jsme výborný mužstvo, ačkoli půlku základní části jsme odehráli nic moc. Ale zabrali jsme včas. A od té doby hrajeme moc dobře. Nebojíme se.

Cítíte mezi fanoušky Hurricanes stejné nadšení jako při cestě za Stanley Cupem před třemi roky?

Možná i větší. Máme perfektní fanoušky, kteří nás jdou klidně vítat na letiště ve dvě ráno. V základní části si člověk žije v anonymitě, ale při play off nám na ulici každý přeje štěstí.

Ve vyřazovací části jste toho moc neodehrál. Proč kouč Maurice stále spoléhá na jiné beky?

V týmu se měnili trenéři zrovna v době, kdy jsem se vracel do sestavy po zranění. A asi jsem kouče moc nepřesvědčil…

Řešil jste to s bratrem Tomášem, kterého Maurice trénoval dvě sezóny v Torontu?

Tyhle věci jsme moc nerozebírali. Trenér zkrátka vytěžuje ty beky, kterým víc věří.

Jak to vidí František Kaberle, senior
„Byl jsem v Americe, když hrála Carolina s Bostonem a v domácích zápasech předváděla vynikající hokej. Trenér Maurice stavěl šest beků, no a Fery byl ten sedmý… V klíčových chvílích ale Hurricanes hrají jen na čtyři obránce. Na led chodili Corvo s Gleasonem a Pitkänen se Seidenbergem. Když ale v posledním zápase v Bostonu hrál Franta, taky nic nezkazil. Pravda je, že on na ledě nikoho nezbourá. Nehraje takovou tu kanadskou ‚raubírnu‘ a to mu trochu škodí. V klubu ale má pořád respekt. Oni nezapomněli, že když před třemi lety vyhráli Stanley Cup, tak byl jejich nejlepším bekem.“

Klub vás koncem minulého roku dokonce nabízel ostatním týmům prostřednictvím tzv. waiver listu. Nepočítal jste už se stěhováním?

Abych řekl pravdu, tak moc ne. Klub chtěl trochu ulevit rozpočtu, ale s tím platem, který v něm mám (2,2 miliónu dolarů na sezónu – pozn. aut.), se moc nedalo čekat, že by mě vzal jiný tým.

Smlouva vám platí ještě na příští sezónu. Nezvažoval jste už přesun domů?

Tohle momentálně vůbec neřeším. Na to bude času dost.

Máte doma pět zlatých z mistrovství světa. Měl jste čas sledovat neúspěšné vystoupení české reprezentace na šampionátu ve Švýcarsku?

Žádný zápas jsem neviděl, ale byl jsem v kontaktu s Plekym (Tomáš Plekanec – pozn.aut.). Tohle období asi muselo přijít. Osmnáctka nebo dvacítka mají taky problémy. Pořád ale myslím, že se to otočí. Dobrých hokejistů máme dost.

Reklama