Hlavní obsah

Finále konference mezi Pittsburghem a Carolinou okoření bratrský souboj

PITTSBURGH

Pikantní náboj bude mít finále Východní konference NHL pro hokejisty Jordana Staala z Pittsburghu a Erica Staala z Caroliny. Po pětatřiceti letech se v tak důležité sérii proti sobě postaví bratrská dvojice, poslední sourozenecká bitva v této fázi vyřazovacích bojů se odehrála v roce 1974 mezi Philem a Tony Espositovými. „Očekávám skvělé zápasy,“ těší se starší Eric.

Článek

„Vždycky jsem chtěl proti Jordanovi v play-off nastoupit,“ nechal se slyšet starší z bratrské dvojice Staalových. „I já se ohromně těším, až to vypukne, bude to šílená série,“ doplnil s úsměvem svého bratra dvacetiletý Jordan Staal. Naposledy se proti sobě postavili v play-off před pětatřiceti lety Phil Esposito z Bostonu a Tony Esposito z Chicaga.

Zatímco bratři se před začátkem souboje hecují a těší se na vzájemné střety, rodiče jsou zoufalí. „Očekávám dobrý hokej, ale nebude to žádná legrace,“ nechal se slyšet otec Henry Staal. „Poslední souboj Pittsburghu s Carolinou byl jedním z nejlepších zápasů v základní části, co jsem viděl,“ pochvaloval si Henry s tím, že nebude vědět, na kterou stranu se má přiklonit. Eric předpokládá, že budou rodiče zřejmě koukat na zápasy v televizi. „Abych byl upřímný, vůbec jim nezávidím,“ sdělil pro The London Free Press.

„Bude to vzrušující výzva,“ řekl Jordan, jenž by mohl hlídat svého vysoce produktivního bratra Erica, který je s 13 body (9+4) lídrem Caroliny v play-off a v základní části podruhé v kariéře nastřílel 40 gólů. Jordan v dresu Pittsburghu nasbíral zatím ve vyřazovacích bojích pět bodů (2+3), nejproduktivnějším hráčem Tučňáků a celého play-off je Sidney Crosby (12+9). „Budu chtít hrát svou hru a je jedno, kdo mě bude hlídat,“ ubezpečil kanonýr Hurricanes Eric Staal novináře.

Eric dobyl s Carolinou NHL v roce 2006

Oba bratři jsou podle Erica soutěživé typy. „Jeden z nás si zahraje o Stanley Cup a doufám, že slavnou trofej zvedne nad hlavu,“ zasnil se pro CBC Eric, jemuž se podařilo dobýt s Carolinou NHL v roce 2006. Jordan vloni neuspěl s Penguins ve finále proti Detroitu. Třetí bratr Marc Staal se zabydlel v obraně New Yorku Rangers.

„Nevím, komu z nás dvou bude Marc fandit,“ culil se Jordan, jenž vloni ve druhém kole play-off přešel s Penguins právě přes Jezdce. „Napsal mi zprávu, že pro něj bude obtížné sérii sledovat,“ dodal. Čtvrtý ze sourozeneckého kvarteta Staalů Jared na první úspěchy čeká, jako 49. hráče si ho na draftu vybral vloni Phoenix.

Pittsburgh postoupil do finále konference přes Philadelphii (4:2 na zápasy) a poté zdolali Penguins v napínavé bitvě Washington (4:3 na zápasy), kde došlo na souboj hvězdných útočníků Crosbyho a Ovečkina. Carolina si poradila se dvěma favority, když nejprve přešla přes New Jersey Devils až v sedmém duelu, stejně napínavá série byla k vidění proti Boston Bruins.

Reklama

Související témata: