Hlavní obsah

K první výhře pomohl Pittsburghu fantastickými zákroky Fleury

PITTSBURGH

Zatímco předchozí série Pittsburghu v play-off NHL proti Washingtonu byla označena jako souboj Crosbyho s Ovečkinem, finále Východní konference Penguins s Carolinou zámořští komentátoři označili jako bitvu brankářů. A první zápas to jen potvrdil. Ačkoliv strašákem hráčů Pittsburghu byl držitel Stanley Cupu z roku 2006 Cam Ward, jasnou hvězdou prvního duelu byl brankář domácích Marc-Andre Fleury.

Článek

"Myslím, že to měl být náš zápas. Vytvořili jsme si spoustu příležitostí, jenže Fleury předvedl v první třetině několik skvělých zákroků," litoval po zápase, ve kterém Pittsburgh vyhrál 3:2, útočník Caroliny Eric Staal. Hosté v první části spustili příval šancí a zasypali branku Pittsburghu střelami, jenže gólman Fleury byl neprůstřelný.

Hned v úvodu první třetiny se skvěle přesunul při střele LaRose z voleje, o pár minut později si na něj v přesilovce nepřišel ani zblízka Tuomo Ruutu. A proti dorážce LaRose ve stejné herní části před odkrytou brankou pak Fleury instinktivně vytasil vyrážečku. Ačkoliv Carolina přestřílela Pittsburgh 12:9, na ukazateli svítilo po první třetině po gólech Šatana a Malkina skóre 2:0.

Jordan Staal: Dokázal ovlivnit vývoj utkání

"Myslím, že ty jeho zákroky do nás nabily energii," komentoval Fleuryho výkon obránce Brooks Orpik. Souboj Chad LaRose - Fleury pokračoval i ve druhé třetině, kdy se útočník Caroliny konečně dočkal. Ve 34. minutě mu puk přenechal Erik Cole, on s ním dojel zprava až před branku a trefil se mezi betony. O dvě minuty později dokonce překonal Fleuryho podruhé, ale gól nebyl uznán, protože Cole předtím srazil na brankáře obránce, a jemu tak bylo znemožněno zasáhnout.

"Fleury hrál neuvěřitelně. V klíčových okamžicích měl zásadní zákroky, především v závěru. To on právě dokázal ovlivnit vývoj utkání," řekl útočník Jordan Staal, jenž se v zápase potkával s bratrem Erikem, jenž mohl v samém závěru poslat zápas do prodloužení. Při power play třicet vteřin před sirénou trefil Eric Staal u pravé tyčky branky prudké nahození přímo do Fleuryho, jenž mu i za přispění obránce Gilla už nedopřál další dorážku. "Netrefil to hokejkou přesně a odrazilo se to ke mně, měl jsem kliku," tvrdil Fleury s úsměvem po zápase.

Z tváře mu nemizí úsměv

Čtyřiadvacetiletý Marc-Andre Fleury je znám svou optimistickou povahou, kterou mu nekazily ani první roky v Pittsburghu, kdy byl na něj vyvíjen velký tlak. "Během jeho začátků u nás byl často pod palbou kritiky, ale nikdy mu to z tváře nesmazalo věčný úsměv. Všichni v kabině máme v jeho schopnosti naprostou důvěru," řekl o něm kouč Pittsburghu Dan Bylsma. "Víme, že když je potřeba, tak dokáže vykouzlit fantastické zákroky," přidal Sidney Crosby.

Reklama

Související témata: