Hlavní obsah

VIDEO: Havlát po tvrdém zákroku Kronwalla nedohrál

CHICAGO/PRAHA

Hokejisté Chicaga sice zvládli páteční třetí zápas finále Západní konference a snížili stav série s Detroitem na 1:2 na zápasy, radost z triumfu jim ale kalí zranění nejproduktivnějšího hráče Jestřábů v play-off Martina Havláta. Osmadvacetiletého rodáka z Mladé Boleslavi poslal sedm minut před koncem první třetiny k ledu Niklas Kronwall, který za svůj tvrdý zákrok vyfasoval trest na pět minut a do konce zápasu. A obě strany se nyní přou, jestli oprávněně...

Článek

Havlát přebíral ve vlastním pásmu u pravého mantinelu kotouč, když se k němu přiřítil Niklas Kronwall a ostrým nárazem jej povalil na led. Otřesený útočník Chicaga zůstal ještě několik minut ležet na ledě, z něj mu pomohli až lékaři týmu. Do zápasu se ale už přesto nevrátil.

Stejně jako Kronwall, kterému hlavní rozhodčí Dan O´Halloran udělil trest na pět minut za nedovolené bránění, s čímž automaticky souvisí vyloučení do konce zápasu. A to se Detroitu příliš nezamlouvá. „Myslím, že to byl čistý zákrok. Byl jsem zrovna na ledě a slyšel pokřikovat jejich střídačku „Hlavu nahoru, hlavu nahoru,“ a Kronner přijel a zasáhl jej,“ připomněl útočník Red Wings Henrik Zetterberg, že si Havlát ve snaze zkrotit neposedný puk svého protivníka vůbec nevšiml.

„Ten moment jsem neviděl, ale Kronner není typem hráče, který jde do soubojů s úmyslem provést nějaký záludný zákrok. Nikdy nemá v úmyslu někoho zranit,“ zastal se svého spoluhráče Kirk Maltby.

Obránce Detroitu Niklas Kronwall (v bílém) zasahuje Martina Havláta z Chicagafoto: ČTK/AP/Paul Beaty

I přesto ale švédský zadák za svůj zákrok dostal trest do konce utkání. Kris King, oficiální kontrolor NHL, který na podobné věci dohlíží, má na celou situaci svůj názor. „V době, kdy došlo k onomu hitu, nebyl Havlát v držení kotouče.“

Red Wings trest pro Kronwalla pobouřil, v obavě o udělení pokuty se ale po zápase snažil kouč Detroitu Mike Babcock udržet emoce na uzdě a nekritizovat rozhodčí. „Ale bylo to absolutně špatné rozhodnutí,“ prohlásil s tím, že by byl šokován, pokud by vedení soutěže sáhlo ještě k dodatečnému trestu pro Kronwalla.

To jeho protějšek Joel Quenneville si stál za tím, že atak na Havláta byl nepřiměřený. „Když nemáte puk pod kontrolou, vždy je to nebezpečný zákrok.“ Podle trenérových slov se Havlátův stav po zápase zlepšil, jeho start ve čtvrtém utkání není vyloučený.

Reklama