Hlavní obsah

Detroit si pohrál s Chicagem a sahá po finále NHL

CHICAGO

Hokejisté Detroitu zvítězili ve čtvrtém semifinále Stanleyova poháru na ledě Chicaga jasně 6:1 a zvýšili své vedení v sérii na 3:1 na zápasy. K postupu do finále NHL jim tak zbývá jediné utkání. Účast ve finále si obhájci Stanley Cupu mohou vybojovat ve středu, kdy v pátém utkání přivítají Blackhawks na vlastním ledě.

Foto: Charles Rex Arbogast, Reuters

Hokejisté Detroitu se radují ze třetí výhry nad Chicagem ve čtvrtém utkání finále Západní konference NHL.

Článek

Blackhawks nebylo nic platné, že v utkání nakonec nastoupil český útočník Martin Havlát, který nedohrál předchozí zápas po tvrdém zákroku obránce Niklase Kronwalla. Od více než 22 tisíc diváků v hale United Center se Havlát dočkal bouřlivých ovací, trenér ho ale šetřil a tak odehrál jen osm minut.

Red Wings, kteří se museli obejít bez dvou klíčových hráčů Niklase Lidströma a Pavla Dacjuka, rozhodli o svém triumfu už v první polovině zápasu. Skóre otevřel v 9. minutě ve vlastním oslabení Marián Hossa, na 2:0 zvýšil 21 sekund před první přestávkou Johan Franzén. Během úvodních osmi minut druhé třetiny přidali hosté další tři góly, za domácí pouze korigoval skóre Jonathan Toews.

"O tom, že Lidström nebude moct nastoupit, jsme se dozvěděli ráno při snídani. Nezbývalo nám, než se s tím vyrovnat. Všichni byli připraveni na to, že musí odvést ještě lepší výkon než obvykle," poznamenal útočník Henrik Zetterberg, autor pátého a šestého gólu.

Hlavním strůjcem vítězství Detroitu byl ale slovenský útočník Hossa, který vstřelil dva z úvodních čtyř gólů a na jeden přihrál. Chicago doplatilo na velkou nedisciplinovanost, když obdrželo plných 56 trestných minut a Detroit tři přesilové hry využil.

Quenneville byl rozhořčen

Trenér Blackhawks Joel Quenneville byl ale po zápase z výkonu rozhodčích rozhořčen. Dopálil ho především trest pro obránce Matta Walkera, který byl vyloučen za hrubost v potyčce po skončení první třetiny. Hosté tak vstupovali do druhé části v početní výhodě a po 73 sekundách ji proměnili v třetí gól.

"Myslím, že jsme byli svědky nejhoršího rozhodnutí rozhodčích v historii tohoto sportu," prohlásil naštvaný Quenneville. "Absolutně tím zničili dobrý hokejový zápas a znehodnotili všechno, co se do té doby na ledě událo. Musíme se s tím vyrovnat, ale byl to verdikt... Já nevím, prostě jsem něco podobného v životě neviděl," rozčiloval se Quenneville.

V brance Chicaga nastoupil poprvé v letošním play off od začátku zápasu Cristobal Huet, který nahradil zraněného Nikolaje Chabibulina. Utkání mu ale příliš nevyšlo a po 24 minutách a čtyřech inkasovaných gólech jej vystřídal nováček Corey Crawford. Jenže už za čtyři minuty přidal pátý gól Zetterberg a třetí třetinu dochytal znovu Huet.

Semifinále play-off NHL:
Západní konference - 4. zápas:
Chicago - Detroit 1:6 (0:2, 1:3, 0:1)
Branky: 24. Toews - 9. a 25. Marián Hossa, 28. a 53. Zetterberg, 20. Franzén, 22. Filppula. Zásahy brankářů: Huet 26/21, Crawford 7/6 - Osgood 19/18, Conklin 9/9. Diváci: 22 663. Stav série: 1:3. Hvězdy utkání: Filppula, Marián Hossa (oba DET), Barker (CHI).

Reklama

Související témata: