Hlavní obsah

Havlát návratem překvapil spoluhráče a vysloužil si aplaus

Jirka G. NovákSport.cz

Po nekompromisním zákroku od Niklase Kronwalla ve třetím zápase Západní konference NHL se Martin Havlát jen ztěžka zvedal z ledu a vypadalo to, že by jeho účinkování v letošních bojích o Stanley Cup mohlo být u konce. Jenže český útočník se dal po tvrdém střetu dohromady a neváhal pomoci spoluhráčům z Chicaga v další bitvě, kterou však opět nedohrál.

Článek

Když se jméno Martina Havláta objevilo v sestavě Chicaga před čtvrtým zápasem s Detroitem, v domácí hale Jestřábů United Center to pořádně zabouřilo. "To chtělo pořádnou kuráž, docela nás všechny překvapil," poznamenal domácí forvard Patrick Sharp. "Publikum ho odměnilo pořádným aplausem a nás jeho přítomnost nabudila," dodal po zápase, které však domácí prohráli jasně 1:6.

Havlát sice strávil na ledě jen necelých osm minut a pouze jednou vystřelil na branku, než na začátku druhé třetiny po zákroku Stuarta opět zmizel v kabině, ale i tak byla jeho přítomnost pro spoluhráče velkým povzbuzením. "Dělal co mohl, aby do zápasu nastoupil. Ale uvidíme, jak na tom bude v příštích dnech," řekl pro Chicago Tribune trenér Blackhawks Joel Quenneville.

Kronwall měl většinou zastání

Drtivý náraz Kronwalla do Havláta na konci třetího zápasu série vyvolal řadu reakcí. Švédský zadák byl za zákrok potrestán vyloučením do konce zápasu, nicméně po shlédnutí inkriminovaného záznamu je spousta hráčů přesvědčena, že byl zákrok čistý. "Myslím, že to vyloučení bylo spíš proto, že znamenal zranění, než kvůli jeho provedení," řekl například obránce Pittsburghu Brooks Orpik.

Zásadní chybou českého útočníka prý bylo, že v osudnou chvíli nedával pozor a měl skloněnou hlavu. "Odpovědností každého útočníka je pozorně sledovat hru. Ten zákrok byl v pořádku. Byl tvrdý, ale nezasloužil vyloučení do konce," tvrdí i řízný bek Caroliny Dennis Seidenberg.

Trenér Hurikánů Paul Maurice ví, že názory na zákrok se budou různit, ale podobné střety k hokeji a NHL speciálně zkrátka patří. "Nemyslím si, že by ten zákrok nějak vybočoval z řady podobných střetů. Je jasné, že nikdo nechce vidět zraněné hráče, ale myslím, že Kronwall nic špatného neudělal," řekl.

Reklama

Související témata: