Hlavní obsah

Pittsburgh má znovu po roce na dosah finále Stanley Cupu

Hokejisté Pittsburghu mohou dokázat, že loňské finále NHL nebylo náhodné. Ve finále Východní konference vedou Penguins nad Carolinou 3:0 na zápasy a již v noci z úterý na středu mohou na ledě soupeře o svém postupu rozhodnout v nejkratším možném termínu. "Uvědomujeme si, čeho můžeme dosáhnout, ale ještě jsme nevyhráli čtvrtý zápas," mírní optimismus kouč Tučňáků Dan Bylsma.

Článek

"Máme před sebou spoustu práce," uvědomuje si trenér Pittsburghu Bylsma, jehož svěřenci měli zatím největší problémy v předchozím kole s Washingtonem, který udolali až v sedmém utkání. Pokud by Carolina otočila sérii ze stavu 0:3, stali by se Tučňáci prvním týmem od roku 1975, kterému se podařilo ztratit tak luxusní vedení. Tehdy to byl zrovna Pittsburgh. Zároveň ještě žádný tým od roku 1984 nevyhrál Stanley Cup poté, co rok před tím ve finále prohrál. Před 25 lety se to povedlo Edmontonu Oilers.

Poslední dva zápasy proti Hurricanes však naznačily, že jsou Penguins ve skvělé formě, když vyhráli jasně 6:2 a 7:4, první měření sil vyhráli 3:2. Hvězdou je ruský forvard Jevgenij Malkin, který nasbíral devět kanadských bodů za šest gólů a tři asistence. Dvaadvacetiletý útočník rovněž předstihl s 12 brankami a 16 přihrávkami v bodování letošního play-off spoluhráče Sidney Crosbyho (14+12).

Největší zbraň Caroliny útočníka Erica Staala, jenž vede bodování týmu s 14 body (9+5), se zatím daří soupeři eliminovat. V sérii si starší bratr Jordana z Pittsburghu připsal pouze jednu asistenci. "Je na sebe příliš tvrdý, někdy možná až příliš," nechal se slyšet pro agenturu AP Jordan Staal. "Je to pro něj i tým obtížná situace, proti nám se mu nedaří skórovat," těšilo dvacetiletého útočníka.

"Vím, co ve mě je. Těch čytřicet gólů za sezónu jsem nedal náhodou," připomněl Eric Staal svou skvělou bilanci ze základní části, kdy nasbíral 75 bodů (40+35). "Musím být preciznější v koncovce a více se soustředit, pak věřím, že se mně podaří začít dávat branky," věří si čtyřiadvacetiletý útočník Hurikánů před čtvrtým utkáním na domácím ledě v RBC Center.

Útočník Petr Sýkora z Pittsburghu má tak z českých hráčů, kteří jsou ve hře o slavnou trofej, k finále NHL nejblíže, přestože posledních devět zápasů nenastoupil. Obránce Hurricanes František Kaberle oproti svému krajanovi ve finále konference nasbíral dva kladné body v +/- statistikách. Jiří Hudler z Detroitu má na svém kontě 9 bodů (4+5), bodově nejlépe je na tom Martin Havlát z Chicaga, jenž je v play-off lídrem mužstva s 15 body (5+10), přesto Blackhawks prohrávají s Rudými křídly 1:3 na zápasy a jsou krok od vyřazení.

Reklama

Související témata: