Hlavní obsah

Pittsburgh opět vyhrál v Carolině a je ve finále Stanley Cupu

RALEIGH/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu jsou prvním finalistou Stanley Cupu. Tučňáci vyhráli čtvrté finále Východní konference nad Carolinou 4:1 a v sérii zvítězili 4:0 na zápasy. Domácí sice vedli po trefě Erica Staala, Penguins skóre otočili díky Fedotěnkovi, Talbotovi, Guerinovi a Adamsovi. Na soupeře si ještě musejí počkat, na západě vede Detroit nad Chicagem 3:1 na utkání.

Článek

Skóre otevřel po 96 sekundách Eric Staal, který se prosadil poprvé v sérii. Čisté svědomí neměl gólman Fleury, jehož domácí hvězda zaskočila z těžkého úhlu. Obrovská vzpruha pro Carolinu. V aktuálním play-off totiž Hurikány vyhrály všech devět zápasů, v nichž nejstarší z bratrů Staalových skóroval.

Odpovědět mohli Crosby a poté Ruslan Fedotěnko, Ward byl připravený. Lépe se třicetiletému ukrajinskému rodákovi vedlo v 9. minutě, nastřelený puk od modré čáry trefil Fedotěnkovu hůl a zamířil od odkryté branky. A obvykle bouřlivé tribuny ztichly...

Pittsburgh opět lépe bruslil, což dělalo domácím potíže. Během prvních 18 minut si Carolina připsala jen tři střely, a to hrála po vyloučení Malkina přesilovku. Hosté šli do šťastného vedení v 19. minutě. Maxime Talbot svoji střelu otřel o hůl Babchuka a oblouček překvapivě skončil za zády Cama Warda.

LaRoseho vychytal Fleury

Ve druhé třetině mohl v oslabení vyrovnat LaRose, vychytal jej Fleury. Ve 33. minutě svoji třídu předvedl Sidney Crosby. Na obranné modré získal puk, počkal si na najíždějícího Billa Guerina, jemuž poté předložil puk před prázdnou branku. Jednoduchá práce pro osmatřicetiletého veterána, který upravil na 3:1 pro Pittsburgh.

Ve 49. minutě trefil Talbot tyčku, ale Pittsburgh se už soustředil na obranu a v útočném pásmu se snažil spíše udržet kotouč. Domácí se tlačili do ofenzívy, ale nedařilo se jim překonat výborného Fleuryho. V závěru pečetil do prázdné branky Craig Adams po nezištné přihrávce Crosbyho.

Pittsburgh je po roční přestávce opět ve finále, kde se může znovu utkat s Detroitem. Obhájce trofeje ovšem musí ještě vyřadit Chicago, ve finále Západní konference vedou Rudá křídla 3:1 na zápasy. Naposledy se dva stejné celky potkaly ve finále dva roky po sobě v roce 1984, Edmonton tehdy oplatil rok starou porážku New York Islanders.

Finále Východní konference, 4. zápas:
Carolina – Pittsburgh 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. E. Staal (Cole, Samsonov) – 9. Fedotěnko (P. Boucher, Talbot), 19. Talbot (Šatan), 33. Guerin (Crosby), 59. C. Adams (Crosby, Talbot). Zásahy brankářů: Ward 24/21 – Fleury 31/30. Diváci: 18 680. Konečný stav série: 0:4.

Reklama