Hlavní obsah

Finále NHL může mít po roce stejné složení, Detroit je krok od postupu

DETROIT

Hokejisté Pittsburghu si již účast ve finále NHL zajistili úterní výhrou nad Carolinou, na řadě je Detroit, který vede v sérii s Chicagem 3:1 na zápasy a o postupu může rozhodnout v noci ze středy na čtvrtek na svém ledě. O Stanley Cup by tak po roce hrály stejné týmy. "Možná nám lidé nevěří, ale my jsem naladěni pozitivně," řekl před utkáním útočník Blackhawks Jonathan Toews.

Článek

Pokud chce Chicago zůstat v boji o Stanley Cup, musí bezpodmínečně Detroit porazit na jeho ledě v Joe Louis aréně. "Jsme optimističtí a neprodáme svou kůži lacino," řekl pro agenturu AP útočník Jestřábů Jonathan Toews. "Nebude to jednoduché utkání," vzkázala jednadvacetiletá hvězda Blackhawks, která je druhá (7+6) v kanadském bodování mužstva za Martinem Havlátem (5+10).

Detroit vstoupil do finále Západní konference na výbornou, když potvrdil letošní domácí neporazitelnost a vyhrál 5:2 a 3:2 po prodloužení. Poté sice Chicago snížilo díky vítězství 4:3 v prodloužení, avšak srovnat sérii nedokázalo a podlehlo vysoko 1:6. Nyní jsou tak Blackhawks krok od vyřazení a Rudá křídla mohou po roce opět zasáhnout do boje o Stanleyův pohár.

Chybět mohou zranění Lidström a Dacjuk

V pátém utkání budou možná chybět Red Wings obránce Nicklas Lidström a útočník Pavel Dacjuk. Lidstöm nenastoupil již do čtvrtého duelu kvůli nespecifikovanému zranění, Dacjuk chyběl v posledních dvou střetnutích kvůli zranění nohy. "Nahradit hráče jejich kalibru nebylo jednoduché, ale v jednom nebo dvou utkáních se s tím dá poprat," uvedl kouč Detroitu Mike Babcock. "Pokud budou připraveni, tak večer nastoupí," nechtěl Babcock prozradit, zda jsou klíčoví hráči již zdraví.

"My jsme během sezóny dokázali vítězit, i když nám chyběli skvělí hráči," připomněl forvard Chicaga Toews zraněného obránce Duncana Keitha a útočníka Patricka Sharpa. Trenér Jestřábů Joel Quenneville, jenž byl vedením zámořské ligy potrestán pokutou 10 tisíc dolarů za veřejnou kritiku rozhodčích po čtvrtém utkání, definitivně nepotvrdil, zda do důležitého utkání nastoupí jednička mezi tyčemi Nikolaj Chabibulin (89,8 procent) a nejproduktivnější hráč mužstva Havlát.

V Detroitu mohou spoléhat na své nejlepší hráče ve vyřazovacích bojích Johana Franzena (10+9) a Henrika Zetterberga (9+9). Český útočník Jiří Hudler má na svém kontě devět bodů za 4 góly a 5 přihrávek. V brance Red Wings vládne Chris Osgood s 92,1 procentuální úspěšností zákroků.

Reklama

Související témata: