Hlavní obsah

Detroit bude znovu bojovat o Stanley Cup, Chicago zdolal v prodloužení

Stejné obsazení jako před rokem budou mít finálové bitvy o Stanleyův pohár v hokejové NHL. Po Pittsburghu si finálovou účast zopakuje také Detroit, jenž v pátém utkání finále Západní konference porazil Chicago 2:1 v prodloužení a celou sérii vyhrál poměrem 4:1 na zápasy. Vítěznou branku vstřelil v 64. minutě Darren Helm.

Článek

Detroit se musel v pátém utkání s Chicagem obejít bez svých hvězd Nicklase Lidströma a Pavla Dacjuka, nicméně hrdiny duelu se stali nejméně očekávaní hráči. Až do začátku třetí třetiny se v Joe Louis Areně hrálo bez branek, když Dan Cleary šikovně před gólmanem Chicaga Huetem tečoval nahození Lebdy a otevřel skóre.

Za šest minut Chicago vyrovnalo a to rovněž z poměrně nenápadné akce. Patrick Kane ujel po pravé straně a bekhendem přes obránce zaskočil i domácího brankáře Osgooda. Necelou minutu před koncem základní hrací doby mohl ve prospěch domácích rozhodnout Franzén, ale Huet jeho střele i vleže fantasticky nastavil pravý beton.

Dan Cleary z Detroitu sleduje puk společně s hráči Chicaga Campbellem (vlevo) a Hjalmarssonemfoto: ČTK/AP

Z prodloužení však uběhly necelé čtyři minuty a domácí fanoušci mohli slavit. Lebda vystřelil od modré, před brankou do puku plácl Holmström a u druhé tyčky číhající Darren Helm doklepl poskakující kotouč do sítě. "Takové góly prostě v play-off padají, co se dá dělat," smutnil po zápase trenér Chicaga Joel Quenneville.

Ten se musel poprvé v letošním play-off obejít bez českého útočníka Martina Havláta, jenž má potíže po srážce s Kronwallem ve třetím zápase. Naproti tomu mu málem opět vyšla sázka na francouzského gólmana Cristobala Hueta, jenž měl v zápase několik výborných zákroků. "Hrál skvěle a dlouho nás držel ve hře," chválil jej Quenneville.

Brankář Chicaga Cristobal Huet s Henrikem Zetterbergem z Detroitufoto: ČTK/AP

Stejné složení finále dva roky po sobě, to NHL pamatuje naposledy z roku 1984. Tehdy Edmonton v čele s Gretzkým oplatil ve finále New York Islanders porážku z předchozího roku. Letošní zápasy o Stanley Cup začnou v noci ze soboty na neděli středoevropského času na ledě Detroitu.

Finále Západní konference NHL:
Detroit - Chicago 2:1 po prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 47. Cleary, 64. Helm - 53. Kane. Zásahy brankářů: Osgood 30/1 - Huet 44/2. Diváci: 20 066.
Konečný stav série: 4:1.

Reklama

Související témata: