Hlavní obsah

Pittsburgh se na souboj s Detroitem cítí lépe připraven než loni

NEW YORK

Hokejisté Pittsburghu před finálovými boji o Stanleyův pohár věří, že v odvetě za loňský souboj o slavnou trofej s Detroitem budou výrazně lépe připraveni než loni, kdy prohráli 2:4 na zápasy. Rudá křídla zase očekávají, že právě loňská zkušenost jejich posledního soupeře v dlouhé sezoně posílí a výrazně jim znepříjemní cestu za obhajobou.

Článek

Vývoj loňské série ovlivnila především úvodní dvě utkání na ledě Detroitu, která Red Wings zcela opanovali po vítězstvích 4:0 a 3:0. Přestože zbývající zápasy byly vyrovnané a skončily vždy jednobrankovým rozdílem, srovnat stav na zápasy se Penguins v průběhu série nepodařilo.

"Vůbec jsme nevěděli co očekávat. Vše se pak seběhlo hodně rychle a prohrávali jsme 0:2, než nám všechno vůbec došlo," vzpomínal obránce Pittsburghu Brooks Orpik. "Oni jsou šampioni a představují pro nás velkou výzvu," uvedl slovenský útočník Miroslav Šatan.

Podle Orpika je na týmu zkušenost z finálové účasti dobře patrná. "Hodně jsem se naučili. Myslím, že jsme si z toho opravdu hodně odnesli. Nevěděli jsme tehdy co čekat, ale tento rok jsme mnohem uvolněnější. Nyní jsme na vše mnohem lépe připravení," věřil Orpik.

Tučňákům možná pomohl zopakovat opět po roce finálovou účast i fakt, že museli bojovat o samotnou účast v play-off. Před třemi měsíci totiž byli ve Východní konferenci až desátí. Bývalého kouče Michela Therriena však poté nahradil Dan Bylsma a od té doby si vedou Tučňáci skvěle. Nejprve se vyšplhali až na čtvrté místo a následně vyřadili z play off Philadelphii, Washington i Carolinu. "Zdá se, že je to už opravdu dávno. Ale potom jsme začali hrát opravdu dobře," podotkl útočník Maxime Talbot.

Se zářivými hvězdami Sidneym Crosbym a Jevgenijem Malkinem bývá současný tým občas přirovnáván k tomu, který s lídry Mariem Lemieuxem a Jaromírem Jágrem dobyl dvakrát cennou trofej v letech 1991 a 1992. "Je to kompliment a pokusíme se dokázat to samé, ale oni pohár již vyhráli, my zatím ne. Máme tedy stále dost věcí, v nichž se musíme zlepšit," odmítl srovnání Crosby.

Red Wings jsou favoritem

Detroitští si uvědomují, v jaké situaci se jejich sok nachází. "Penguins dobře vědí, co prožili nebo neprožili v minulém roce, takže v tomto ohledu mají nějakou motivaci navíc," přemítal zadák Brad Stuart. To však nic nemění na touze zástupců "Hockeytownu" pohár obhájit. "Víme, jaké to je vyhrát, a chceme to prožít znovu. To je naše motivace. Každý tým má z různých důvodů nějakou a na konci rozhoduje, kdo chce víc," dodal Stuart.

Red Wings jsou favoritem už proto, že mají výhodu domácího prostředí. "Nezáleží však na tom, co kdo říká, jestli jsme, nebo nejsme favority nebo je to vyrovnané. Pro nás je to pouze o tom jít na to a hrát svou hru. Penguins hrají opravdu extrémně dobře a lidé říkají, že možná lépe než minulý rok. Ale o to my se nesmíme starat, jak se daří jim a jak prošli opět do finále. Musíme se starat jen sami o sebe," nabádal útočník Kirk Maltby.

Do zvláštní pozice se dostal jeho slovenský spoluhráč Marián Hossa. Loni opora Pittsburghu, která pro tuto sezónu upřednostnila působení v Detroitu kvůli větším nadějím na zisk Stanleyova poháru. "Dostal jsem se do unikátní situace, která se tak často nestává," řekl s úsměvem Hossa, který v průběhu minulého léta podepsal s Rudými křídly roční kontrakt na sedm milionů dolarů. "Když jsem porovnával oba týmy, tak jsem cítil, že větší šanci na zisk poháru mám právě v Detroitu," dodal.

Ironií osudu se však oba soupeři utkají znovu. "Čeká mě finálová repríza a utkají se opět stejné týmy. Teď jsem ale na druhé straně barikády a udělám všechno proto, aby vyhrál Detroit. Nelze říct, že bych měl nějakou zvláštní motivaci právě proti Penguins, největší motivací je pro mě samotné finále a touha získat poprvé Stanley Cup," řekl Hossa.

Jeho kouč Mike Babcock věří, že jeho svěřence zvláštní situace nijak nezaskočí. "Vím, že to bude mít po psychické stránce těžké, ale nemyslím si, že ho to rozhází. Není to jako kdyby hrál proti svému mateřskému klubu. V Pittsburghu strávil jen jednu sezonu a za Detroit už stihl odehrát i víc zápasů," vysvětlil Babcock.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko