Hlavní obsah

Sýkora: Detroit je lepší než loni, ale Stanley Cup vyhrajeme my

Marek BurkertPrávo

Už devět zápasů v play-off nenaskočil pittsburský hokejista Petr Sýkora na led. Kdepak, není zraněný. Ale kouč Penguins Dan Bylsma dává na místě pravého křídla přednost jiným. To je těžká rána pro sebevědomí hráče, který finále Stanley Cupu zažil už čtyřikrát. „Takovej je prostě život,“ není Sýkorovi moc do řeči.

Článek

Po roce si zase opakujete pittsburskou hokejovou horečku. Je ve městě podobná atmosféra jako loni, kdy vás až ve finále přemohl Detroit?

Je to podobný. Pittsburgh patří mezi hokejová města. Začátkem roku fandili lidi americkým fotbalistům místních Steelers, kteří pak dokonce vyhráli Super Bowl. A teď jsme na řadě my! Lidi nás všude zdraví a ukazují, jak moc nám letos ten Stanley Cup přejí.

Původně byl start finálové série naplánován na 5. června, ale začíná se už v sobotu. Vyhovuje vám to?

Určitě je lepší hrát hned, když nám to jde a puky se k nám odrážejí.

Jenže vy už jste devět zápasů v sestavě Tučňáků absentoval. A zraněný přitom nejste. Co za tím je?

Takovej je život (odmlčí se).

Sezóna Petra Sýkory v Pittsburghu
V základní části dalo 32leté pravé křídlo 25 gólů, což je druhý nejvyšší Sýkorův střelecký zápis za posledních pět sezón.
Hrál v útoku s nejproduktivnějším hráčem NHL Jevgenijem Malkinem, se Slovákem Miro Šatanem se střídal v přesilovkovém komandu Tučňáků.
Proti NY Islanders zaznamenal svůj první hattrick v kariéře a prostřílel se až ke třem stovkám gólů v NHL. Mezi Čechy je v počtu branek v zámořské lize šestý za Jágrem, Holíkem, Klímou, Hejdukem a P. Nedvědem.
Ve finále Stanley Cupu je plzeňský rodák už popáté. V roce 2000 oslavil triumf s New Jersey nad Dallasem, pak přicházela zklamání: 2001 prohrálo New Jersey v sedmi zápasech s Coloradem, 2003 v dresu Anaheimu musel strávit porážku s New Jersey a loni v barvách Pittsburghu dostal za vyučenou od Detroitu.

Nevypadá to, že je to zrovna téma, které byste chtěl nějak rozebírat.

Tak to určitě ne.

Takže z vás nic nevypáčím?

Hmm. Fakt ne. Nezlobte se.

Dobrá, tak jinak. Patrik Eliáš po vyřazení New Jersey v 1. kole prohlásil, že ve finále si o Stanley Cup znovu zahrají Detroit a Pittsburgh. Čím to podle vás je, že mu tip vyšel?

Já taky tipoval, že ze Západní konference postoupí Detroit, protože je nejlepší z celé ligy. Ale letošní finále bude o něčem jiném než to loňské, kdy to všichni prezentovali jako souboj zkušených proti nováčkům.

Čili podle vás má letos Detroit nějaké slabiny?

To ne, já si dokonce myslím, že je silnější než loni, protože za ně hraje Hosička (Slovenský útočník Marián Hossa před sezónou přišel do Detroitu právě z Pittsburghu, aby podle svých slov v silném týmu konečně získal Stanley Cup – pozn. aut.). Jenže tentokrát my máme daleko lepší tým a já vám říkám, že to vyhrajeme!

To znamená, že jsou letos vaši lídři Crosby s Malkinem neudržitelní?

To je jasný, že to hrajeme na ně. Dá se jim puk a oni už něco vymyslí. Kdyby nehráli v té formě jako teď, tak by náš mančaft jen těžko byl tam, kde je.

V sezóně se přitom moc nezdálo, že byste si finále zopakovali. Balancovali jste na hraně play off, kouč Therrien dostal vyhazov.

Každý tým postihne fáze, kdy se moc nedaří, ale my jsme se nemohli dlouho dostat k nějaké sérii výher. Nešlapalo to, jak jsme chtěli. Góly nám tam nepadaly. Ale měli jsme to nakonec skvěle načasované. Chytili jsme se nějakých dvacet zápasů před koncem základní části. Týmům jako jsou New Jersey nebo Philadelphia to před začátkem play off nešlo a my se nádherně rozehráli.

Změnil něco i nový kouč Bylsma?

Ani ne. Snad jen, že hrajeme víc agresivně, forčekujeme a víc toho nabruslíme než za Therriena, kdy vždycky pět lidí upalovalo dozadu bránit.

Při postupu do finále jste to měli nejtěžší proti Washingtonu. Nebyla ve vás malá dušička, když jste ve 2. kole jeli k sedmému zápasu na led Capitals?

Washington má super hráče, kteří umějí dát góly. Ovečkin, Bäckström, Green. Nám v tom zápase strašně pomohl gólman Fleury, který hned při druhém střídání Ovečkina skvěle vychytal. Dali jsme jim pak šest gólů, ale kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby tu šanci Fleury nevyčapal.

Po postupu přes Carolinu váš kapitán Crosby zvednul trofej pro vítěze Východní konference. Nevyčinili jste mu? Je přece nepsaným pravidlem, že na tenhle pohár v NHL hráči nesahají, aby se od nich ve finále neodvrátilo štěstí.

Pozor, já si ten pohár taky pěkně pochoval. Říkali jsme si, že loni jsme se ho nedotýkali a stejně jsme prohráli. Takže co.

V letech 1991 a 1992 si Lemieux a spol. trofej potěžkali a pak byl jejich i Stanley Cup.

Tak vidíte, to jsou takové pověry. Já jim věřil do loňského roku. A pak jsem přestal.

V Pittsburghu vám po sezóně končí smlouva. Měl jste čas přemýšlet, co bude dál?

Nemyslím na to. Těším se, až bude po sezóně a já poletím domů. Strašně se těším na syna.

Že byste v NHL po 13 sezónách definitivně skončil, si tedy nepřipouštíte? Ani když přijde skvělá nabídka z Ruska?

No, to uvidíme po 1. červenci, jestli ten čas už nastane. Ale já chci hrát NHL. Tři čtyři sezóny to ještě zvládnu. Mám na to. Dokud mi neseberou hokejky a nepřestanou mě pouštět do kabiny, tak budu hrát NHL!

Reklama

Související témata: