Hlavní obsah

Detroit vyhrál úvodní finále NHL nad Pittsburghem

DETROIT

Hokejisté Detroitu vyhráli úvodní finále Stanley Cupu. V repríze loňského souboje obhájce trofeje v sobotu zdolal Pittsburgh 3:1. Na gól Stuarta ještě odpověděl Fedotěnko, vítěznou trefu zaznamenal Franzén a skóre pečetil Abdelkader. Série pokračuje v neděli druhým duelem opět v Detroitu.

Článek

Po slavnostním zahájení s ohňostrojem nad středovou kostkou i laserovou show už přijely oba celky na led a finále odstartovalo. Fleury před rokem při vjezdu na ledovou plochu před prvním finále zakopl a upadl, letos si dal pozor. Pohodu potvrdil zlikvidováním první střely Clearyho.

Domácí přivedl na led kapitán Lidström, který hraje přes nespecifikované zdravotní problémy. V 5. minutě bombou od pravého mantinelu trefil Henrik Zetterberg tyč. Po chvilce si Mariána Hossu, který ještě loni hrál za Pittsburgh, našel uprostřed hřiště Orpik a slovenský útočník se těžko sbíral z ledu.

Detroitu pomohly domácí mantinely

První chybu udělal Pittsburgh. Gill nedokázal ve 14. minutě vyhodit z pásma, nepřesná střela Brada Stuarta se odrazila od pověstných mantinelů v Joe Louis Aréně do brusle Fleuryho a do hostující branky.

Souboj hvězd ve finále NHLfoto: Sport.cz

Pittsburgh je ale o rok zkušenější a dokáže také trestat chyby. Střelec úvodního gólu Stuart laxně rozehrával, puk mu sebral Malkin. Ránu nejproduktivnějšího hráče play-off Osgood jen vyrazil a osamocený Ruslan Fedotěnko dorazil puk do branky.

Poslat Tučňáky mohl po chybě Kronwalla Jevgenij Malkin, jeho brejk ale vychytal Osgood. Hosté přidali na aktivitě, pomohla jim i vyloučení. Další šanci nevyužil Malkin, bekhendovou kličku nedotáhl Šatan.

Fleury si srazil střelu Franzéna

Detroit šel opět do vedení v poslední minutě druhého dějství, chvilku po netypickém oddychovém času Pittsburghu. Další odraženou střelu od zadního mantinelu vrátil před branku Johan Franzén a Fleury si opět nešťastně srazil puk betonem za záda.

Definitivní rozhodnutí padlo v úvodu třetího dějství. Dvaadvacetiletý mladíček Justin Abdelkader přesně dorazil střelu Leina a oslavil první gól v NHL. Zkušení domácí se soustředili na obranu a nepouštěli Pittsburgh do vyložených šancí. Po výhře 3:1 vedou v sérii 1:0, druhé finále se hraje hned v neděli.

Hokejová NHL, finále Stanley Cupu:
Detroit – Pittsburgh 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Stuart, 40. Franzén (Rafalski, Zetterberg), 43. Abdelkader (Leino) – 19. Fedotěnko (Malkin). Zásahy brankářů: Osgood 32/31 - Fleury 30/27.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Franzén, Zetterberg, Cleary - Holmström, Filppula, Marián Hossa - Hudler, Helm, Samuelsson - Leino, Abdelkader, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Scuderi, Gill, Eaton, Letang, Boucher - Guerin, Crosby, Kunitz - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Kennedy, J. Staal, Cooke - Adams, Šatan. Trenér: Dan Bylsma.
Stav série: 1:0.

Reklama