Hlavní obsah

VIDEO: Dva šťastné odrazy a vlastní góly poslaly Detroit ve finále do vedení

DETROIT

Hokej někdy dokáže být pořádně krutý. Své o tom po prvním finálovém zápase Stanley Cupu vědí hráči Pittsburghu. Šanci na výhru jim v Detroitu vzaly dva mimořádně smolné góly, které padly jako přes kopírák. Po rychlých odrazech od zadního mantinelu si puk do vlastní branky hned dvakrát nešťastně srazil gólman Tučňáků Marc-Andre Fleury.

Článek

Výhoda domácího prostředí? Zvláště ve vrcholícím play-off je takovéto uvažování častokrát zavádějící. V sobotu tomu ale bylo v Detroitu naopak. A znovu se potvrdilo, že mantinely v Joe Louis Areně se od těch ostatních přeci jen trošku liší - jsou mnohem pružnější, kotouč se od nich odráží mnohem větší rychlostí, což vyžaduje zvýšenou pozornost brankářů.

Fleury si nejprve vybral smůlu ve čtrnácté minutě, kdy se nepřesná rána Stuarta od modré odrazila od mantinelu zpět do brankoviště a následně od gólmanovy brusle do branky. Aby toho nebylo málo, v poslední minutě druhé třetiny vracel po dalším odrazu od prken kotouč do ohně z téměř nulového úhlu Franzén a od betonu čtyřiadvacetiletého brankáře zamířil znovu do sítě.

„Vůbec mě nenapadlo, že by se mi podobná věc mohla během jednoho zápasu stát hned dvakrát,“ litoval Marc-Andre Fleury. Nyní si již uvědomuje, že mantinely ve třicet let staré Joe Louis Areně jsou specifické. „Jsou rychlé, puky se od nich dost odráží.“ Po zápase ještě Fleury plánoval, že si oba inkriminované momenty probere, dlouho se s nimi ale zatěžovat také nechtěl. Vždyť už v neděli je na programu druhý zápas. „Budu se na to snažit zapomenout. Podívám se na záznam a pokusím se příště dělat něco jiného.“

Souboj hvězd ve finále NHLfoto: Sport.cz

Do pocitů Fleuryho se dokázal vžít jeho protějšek Chris Osgood. „Je to frustrující, ale musíte to ustát a dostat se přes to, jak nejlépe jen umíte. Po každé nepřesné střele se musíte snažit dostat co nejrychleji do optimální pozice v brankovišti,“ hledal úspěšný recept gólman, který si v sobotu připsal jednatřicet úspěšných zákroků a byl vyhlášen nejlepším mužem utkání.

Detroit zvláštních odrazů občas úmyslně využívá

Brad Stuart, autor první šťastné trefy, dokonce přiznal, že hráči Detroitu extrémně velké pružnosti někdy záměrně využívají. „Jestliže víte, že nejde vystřelit přímo na branku, můžete puk poslat mimo a on se odrazí někam do míst, ze kterých už máte šanci přímo ohrozit branku. Hrajeme tu už dost dlouho na to, abychom to věděli,“ rozpovídal se Stuart.

Tučňáci ovšem musí smolně prohraný duel hodit co nejrychleji za hlavu, šanci na reparát mají již dnes. „A to je dobře. Alespoň o tom nemusíme dlouho přemýšlet,“ řekl útočník Maxime Talbot. A kouč Dan Bylsma vyhlašuje, že finále bude ještě hodně dlouhé a zajímavé. „Hraje se na čtyři vítězství. Mají na nás (Detroit) náskok jen jednoho...“

Reklama

Související témata: