Hlavní obsah

Abdelkader žije finálový sen, Pittsburghu dal první góly kariéry

DETROIT

Hokejovou pohádku zatím prožívá nováček a nejmladší hráč na soupisce Detroitu Justin Abdelkader ve finále Stanleyova poháru proti Pittsburghu. Víkend snů načal v sobotním úvodním duelu na ledě Red Wings, kdy uklidnil svůj tým gólem na 3:1 v čase 42:46. O den později svůj kousek zopakoval. Opět završil skóre na 3:1. Čas? 42:47.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Hokejista Justin Abdelkader (vlevo) z Detroitu oslavuje gól do sítě Pittsburghu ve druhém utkání finále NHL.

Článek

Abdelkaderův možná klíčový gólový příspěvek pro vývoj celého finále je o to pozoruhodnější, že dvaadvacetiletý forvard měl před startem vyřazovacích bitev o cennou trofej na kontě všehovšudy čtyři utkání v základní části v kariéře. V průběhu play-off zasáhl díky marodce Rudých křídel do sedmi utkání, ale zaznamenal jedinou asistenci.

"Opravdu nevím, co si asi tak myslí. Možná něco jako: 'Odkud se ten kluk tady vůbec vzal?'" odpověděl Abdelkader deníku Pittsburgh Tribune-Review na otázku, co říkají spoluhráči na jeho důležité zásahy. Právě díky nim totiž vede obhájce 2:0 na zápasy a zejména v nedělním utkání vzal gól mladého forvarda soupeři vítr z plachet. "Sobotní gól byl bláznivý, protože byl můj vůbec první. Ale ten další byl skutečně vzrušující," dodal.

Stihl oba góly za 14 minut a pět vteřin

Abdelkader navíc stihl oba góly za celkem 14 minut a pět vteřin, které strávil na ledové ploše jako člen čtvrté útočné formace. V druhém duelu, kdy se Penguins tlačili za vyrovnáním, projel s pukem po pravé straně kluziště do útočného pásma, namířil si to podél kruhů pro vhazování okolo dvou obránců soupeře a nakonec plácl do divoce poskakujícího puku, který překvapivě skončil v brance. "Jen jsem si přál, aby to šlo na bránu," přiznal Abdelkader.

Díky dvěma zásahům je jeho jméno nyní skloňováno častěji, než je tomu u ostatních aktérů finále. Pozornost přitom dokázal upoutat mezi hvězdami první velikosti Sidneym Crosbym, Jevgenijem Malkinem, Nicklasem Lidströmem, Mariánem Hossou či Henrikem Zetterbergem. "Každým zápasem se cítím lépe a lépe. Pár prvních zápasů jsem byl nervózní, váhavý a příliš jsem nedržel kotouč. Pak jako kdyby se ty zápasy pro mě zpomalily. V tom prvním se totiž všechno dělo strašně rychle," prohlásil Abdelkader.

Nyní se chce soustředit především na další zápasy a příliš nepřemýšlet nad tím, čeho již dosáhl. Cílem je týmový úspěch v podobě Stanleyova poháru. "Jen chci hrát svou hru. Možná třeba někdy během léta, až se ohlédnu zpátky...," přemítal Abdelkader, kdy by si mohl vše vychutnat.

Reklama

Související témata: