Hlavní obsah

Pittsburgh poprvé porazil Detroit a zdramatizoval finále NHL

PITTSBURGH/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu v úterním třetím finále NHL poprvé porazili Detroit a snížili stav série na 1:2. Rozhodující gól při výhře 4:2 vstřelil devět minut před koncem v přesilovce Gončar. Dvakrát se trefil Talbot, tři asistence si připsal Malkin. Série pokračuje ve čtvrtek opět v Pittsburghu.

Článek
Fotogalerie

Stařičká Mellon Arena byla plná diváků v bílém, čestnou úvodní buly vhodil nejslavnější Tučňák historie a majitel klubu Mario Lemieux. Byl to on, kdo v dresu Pittsburghu jako první v obou případech (1991 a 1992) zvedl nad hlavu Stanley Cup.

Pittsburgh v pondělí nechal svoji největší hvězdu Sidney Crosbyho odpočívat, reportéři se po něm sháněli marně. Kanadský mladíček poprvé od loňského finále dva zápasy v play-off po sobě nebodoval. Skvělou práci v Detroitu odvedl Henrik Zetterberg, který vyjma jednoho střídání bránil Crosbyho pokaždé když byl na ledě. Crosby měl první šanci, ve 2. minutě se prokličkoval a hledal Guerina. V posledním okamžiku puk srazil Cleary.

Tučňáci nutně potřebovali zvítězit, i když po dvou prohrách v městě automobilů proti ni hovoří historie. Jen Montreal v roce 1972 dokázal získat Stanley Cup poté, prohrál první dva finálové zápasy na soupeřově ledě. Tučňáci už byli v podobné situaci dříve v play-off v sérii proti Washingtonu, kde vyhráli sedmý zápas v americkém hlavním městě.

Talbot otevřel skóre

A zaplněné tribuny rozjásal v 5. minutě bojovník Maxime Talbot, který pohotovou střelou po příhře Malkina od mantinelu a odměnil domácí za aktivní start. Obhájce trofeje měl bleskovou odpověď. Na modrou čáru za sražením soupeře zbytečně sjel Orpik a chyběl pak před brankou. Leino našel Henrika Zetterberga a hvězdný Švéd bez potíží vyrovnal.

Navíc po chvíli potrestal faul Orpika Johan Franzén. V play-off produktivnímu Švédovi puk na hůl nešťastně srazil obrovitý domácí bek Gill. Přesilovku ovšem využil i Pittsburgh, přesnou střelou od mantinelu našel mezírku mezi Osgoodovými betony Kris Letang.

Souboj hvězdfoto: Sport.cz

Obrana Pittsburghu ale produkovala velké množství chyb, jednu z nich mohl potrestat Samuelsson. Z brejku trefil pravou tyčku. Přes dvě přesilovky domácí vypálili na Osgooda jen deset střel za polovinu utkání, ve druhé třetině pak jen čtyři.

Pittsburghu se vyplatila aktivita

Do třetího dějství ovšem Tučňáci vlétli a prvních sedm minut vyhráli na střely 6:0. Jedenáct minut před koncem zbytečně bránil ve hře Cookovi Eriksson a v přesilovce udeřil od modré čáry Sergej Gončar. První bod v sérii si připsal kapitán Crosby, třetí asistenci v zápase zaznamenal lídr produktivity play-off Malkin.

Rozhodnout mohl Kunitz, Crosby mu v brejku 2 na1 přihrál pozdě a domácí útočník byl příliš blízko Osgoodovi. Za okamžik z těžkého úhlu trefil tyčku Talbot, který vzápětí nevyužil další šanci. To mu příliš vadit nemuselo, v poslední minutě se z půlky hřiště trefil prázdné branky a zpečetil vítězství 4:2. Penguins snížili v sérii na 1:2.

Finále play-off NHL - 3. zápas:
Pittsburgh - Detroit 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Talbot (Malkin, Letang), 16. Letang (Malkin, Gončar), 51. Gončar (Malkin, Crosby), 60. Talbot (Fedotěnko) - 7. Zetterberg (Leino, Franzén), 12. Franzén (Zetterberg, Kronwall). Rozhodčí: Devorski, LaRue - Amell, Racicot. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Zásahy brankářů: Fleury 29/27 - Osgood 20/17. Diváci: 17 132. Stav série: 1:2.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Scuderi, Gill, Eaton, Letang - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Guerin, Crosby, Kunitz - Kennedy, J. Staal, Cooke - Dupuis, Adams, Šatan. Trenér: Dan Bylsma.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Franzén, Zetterberg, Cleary - Holmström, Filppula, Marián Hossa - Hudler, Helm, Samuelsson - Leino, Abdelkader, Maltby. Trenér: Mike Babcock.

Reklama