Hlavní obsah

Tučňáci Crosby s Malkinem zařídili vyrovnání finále NHL

PITTSBURGH/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu vyhráli čtvrté finále Stanley Cupu nad Detroitem 4:2 a vyrovnali sérii na 2:2. Čtvrteční duel rozhodlo 337 sekund druhé třetiny, v nichž domácí vstřelili tři branky. První gól v sérii vstřelil kapitán Crosby, další dva body přidal nejproduktivnější hráč play-off Malkin. Série pokračuje v noci na neděli v Detroitu.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby (vpředu) oslavuje se spoluhráči svůj gól ve čtvrtém finále NHL.

Článek

V sestavě hostí vystřídal mladíčka Abdelkadera, který skóroval v obou utkáních v Detroitu, zkušený Draper. Domácí dostali už po 72 sekundách výhodu přesilovky, faul Kronwalla potrestal ruský útočník Jevgenij Malkin. Nejproduktivnější hráč play-off uspěl pohotovou dorážkou střely Letanga.

Kouč Detroitu změnil taktiku a svoji elitní defenzivní formaci nechal hlídat Malkinovu lajnu místo té Crosbyho. Ruda křídla přidala na aktivitě, ale jejich šance končily u spolehlivého Fleuryho. Ani ten nestačil napravit hrubku Scuderiho, který namazal Darrenu Helmovi a ten vyrovnal.

Hokejista Detroitu Darren Helm (č.43) oslavuje svůj gól ve čtvrtém finále NHL v Pittsburghu.foto: Reuters/Shaun Best

Detroit, který stále nenasadil uzdravujícího se Rusa Dacjuka, v první třetině zasypal Fleuryho 19 střelami.

Speciální týmy Pittsburghu rozhodly

Diváci se ještě po přestávce nestačili ani posadit a Brad Stuart poslal obhájce trofeje do vedení. Fleurymu nešikovně clonili spoluhráči Guerin a Gončar. Penguins stejně jako v předchozím zápase pomohly speciální týmy. V oslabení našlápl mladíček Jordan Staal, obešel veterána Rafalského a propálil Osgooda. Ten chvilku před tím pokryl brejk Malkina, na něhož dotíral vracející se Franzén.

Hokejista Pittsburghu Jevgenij Malkin (vlevo) oslavuje se spoluhráči svůj gól ve čtvrtém finále NHL.foto: ČTK/AP/Frank Gunn

Navíc se v pravý čas probral kapitán Sidney Crosby. Skvělý Malkin získal sražený puk, našel přes ležícího Ericssona lídra Tučňáků a Crosby vstřelil první gól ve finálové sérii. Malkin navíc 35. bodem v play-off překonal výkon kapitána Colorada Sakika z roku 1996.

Mellon aréna byla na nohou, dva góly během necelých dvou minut ji dokonale rozpumpovaly. Hostujícímu kouči Babcockovi nepomohl ani oddychový čas, Pittsburgh přidal čtvrtý gól po parádním ťukesu Kunitz – Crosby a do prázdné branky zakončující Tyler Kennedy. Během necelých šesti minut bylo o vítězi rozhodnuto.

Souboj hvězdfoto: Sport.cz

Do třetího dějství Detroit vlétl jako uragán a vytvářel si jednu šanci za druhou. Fleuryho ale nepřekonal a když už, nezamířili hostující hokejisté mezi tři tyče jako Filppula.

Čas rychle utíkal a šance měli i domácí. Fedotěnko ani Guerin na Osgooda nevyzráli. To je mrzet nemuselo, Pittsburgh si vedení pohlídal a vyrovnal sérii na 2:2. V předposlední minutě mohl vstřelit pojistku do prázdné branky Kunitz, v posledním okamžiku mu tutovku zmařil faul Kronwalla. Pátý zápas se hraje v noci na neděli v Detroitu.

Pittsburgh – Detroit 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Malkin (Letang, J. Staal), 29. J. Staal (Talbot, Eaton), 31. Crosby (Malkin), 35. Kennedy (Crosby, Kunitz) - 19. Helm, 21. Stuart (Zetterberg, Rafalski). Rozhodčí: Joannette, McCreary - Miller, Morin. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Zásahy brankářů: Fleury 39/37 - Osgood 31/27. Diváci: 17 132. Hvězdy utkání: Fleury, Crosby, Malkin (všichni PIT). Stav série: 2:2.
Pittsburgh: Fleury - Gončar, Orpik, Scuderi, Gill, Eaton, Letang - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Guerin, Crosby, Kunitz - Kennedy, J. Staal, Cooke - Dupuis, Adams, Šatan. Trenér: Dan Bylsma.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Franzén, Zetterberg, Cleary - Holmström, Filppula, Marián Hossa - Hudler, Helm, Samuelsson - Leino, Draper, Maltby. Trenér: Mike Babcock.

Reklama