Hlavní obsah

Detroit je blízko obhajobě Stanley Cupu, rozhodne větší vůle

PRAHA

Hokejisty Detroitu dělí jediná výhra od zisku Stanley Cupu. Ve finálové sérii vedou Red Wings 3:2 na zápasy a v noci z úterý na středu mohou obhájit prvenství v NHL na ledě Pittsburghu. "Můžete mít sebelepší hráče, ale pokud nemáte vůli a touhu hnát se za úspěchem, nic nedokážete," řekl generální manažer Rudých křídel Ken Holland.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Sidney Crosby z Pittsburghu (vlevo) a Henrik Zetterberg z Detroitu se chystají na buly

Článek

"Byla to právě vůle, díky které jsme zvládli sedmizápasovou sérii s Anaheimem, kdy jsme měli řadu zranění," připomněl pro NHL.com Holland postup Detroitu přes Kačery v semifinále Západní konference. "Uvědomili jsme si, jak dobře na tom jsme po psychické stránce," dodal hrdě funkcionář klubu, který míří za obhajobou Stanley Cupu. Postup do dalšího kola Detroit nabudil a ve finále konference přeletěla Křídla přes Chicago 4:1 na zápasy.

Vůle podle Hollanda pohání Henrika Zetterberga proti Sidney Crosbymu z Pittsburghu. "A vůle také posiluje naši obranu proti jejich hvězdnému duu," pochvaloval si Holland bránění nejproduktivnějšího hráče play-off Jevgenije Malkina (14+21) s nejlepším střelcem vyřazovacích bojů Crosbym (15+16). "Bitva Zetterberga s Crosbym má od začátku fantastický náboj a Henrik dokazuje, proč je právem považován za jedno z nejlepších univerzálních křídel v NHL," přidal Holland.

Hokejová bitva vrcholí

Kromě Zetterberga považuje generální manažer Detroitu za jednoho z nejlepších křídelních útočníků také Pavla Dacjuka, jenž se na sobotní vysoké výhře 5:0 podílel dvěma asistencemi. "A to je důvod, proč hrajeme stále na špici," myslí si třiapadesátiletý Kanaďan.

Oba týmy se dobře znají a hokejovou válku mezi tábory přiznává obránce Pittsburghu Mark Eaton. "Bylo to cítit už od prvního utkání," přiznal Eaton, jenž si také myslí, že bude právě vůle rozhodovat v šestém utkání v Mellon aréně. "Bude záležet, jak dokáže jeden z týmu eliminovat plán toho druhého a jak se dokže plně koncentrovat," domnívá se zkušený dvaatřicetiletý zadák Penguins.

"Je těžké vyhrát Stanley Cup, a proto je pro každého hokejistu ta trofej tolik lákavá," vyprávěl útočník Tučňáků Jordan Staal. "Celé měsíce vás v play-off pohání vůle, touha a očekávání skvělých bitev a pokud k tomu přidáte hokejové umění, pak máte dobrou šanci NHL vyhrát," hlásí před klíčovým utkáním, které může buď uzavřít letošní ročník zámořské ligy nebo poslat finále do sedmého duelu.

Reklama

Související témata: