Hlavní obsah

Pittsburgh i potřetí porazil doma Detroit a vynutil si sedmý zápas

PITTSBURGH

Hokejová NHL stále čeká na svého vítěze. Obhájce Stanley Cupu Detroit nevyužil první mečbol a prohrál šesté finále NHL na ledě Pittsburghu 1:2. Tučňáci tak vyrovnali sérii na 3:3, rozhodne sedmý duel v noci na sobotu, jenž se odehraje v Detroitu. V úterý poslal Pittsburgh do vedení Jordan Staal, zvyšoval Tyler Kennedy. Detroit jen korigoval Krisem Draperem.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Hokejisté Pittsburghu oslavují gól Jordana Staala (druhý zleva) v šestém finále NHL.

Článek
Fotogalerie

První šanci šestého finále hostí měl Helm, domácí se snažili aktivním napadáním vytvářet na soupeře tlak. Bekhendový blafák nedotáhl Crosby, střelu Fedotěnka zlikvidoval Osgood. Pittsburgh poprvé v sérii nasadil českého útočníka Petra Sýkoru, který v checking line nahradil Slováka Šatana.

Ve 4. minutě měl gól na hokejce osamocený Zetterberg, jehož našel Dacjuk. Švédského útočníka skvěle vychytal Fleury. Stejná akce se opakovala i v závěru třetiny, po dalším parádním uvolnění Dacjuka Zetterberg opět ztroskotal na brankáři Penguins.

Souboj hvězdfoto: Sport.cz

Tučňáci první třetinu vyhráli na střelu 12:3 a za aktivitu byli rychle po přestávce odměněni. Do brejku 2 na 1 se dostali Matt Cooke s Jordanem Staalem, který dorážkou vlastní střely otevřel skóre. Domácí mladíček mohl po chvíli zvýšit, Osgood byl na místě.

V dresu Pittsburghu nebyly příliš vidět největší hvězdy Malkin a Crosby, na druhé straně neustále hrozil Zetterberg. Švéd nevyužil ani svoji třetí šanci, necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny jeho střela skončila na pravé tyčce a odražený puk si pětice domácích hokejistů kolem Fleuryho pohlídala. Zvýšit mohl Fedotěnko, pohotovou přihrávku Malkina nevyužil.

Kennedy odpověděl na nápor Detroitu

Detroit přidal, tlačil se před Fleuryho, skórovat se mu ale nedařilo. Naopak zaváhání Osgooda využil důrazný Tyler Kennedy, který z těžkého úhlu zvýšil po zadovce Talbota. Nadšené domácí fanoušky okamžitě zchladil veterán Kris Draper, který dorážkou snížil. Dobrou práci před domácí brankou odvedl český útočník Jiří Hudler.

Navíc zbytečně fauloval Malkin a Detroit v přesilovce mohl vyrovnat. Nejprve Fleuryho zachránil Scuderi, který odpálil v posledním okamžiku puk před prázdnou brankou, poté Rudá křídla při vyloučení Guerina domácí branku vážněji neohrozila.

Nevyužité přesilovky v závěru utkání mohly obhájce trofeje mrzet, vedení Pittsburghu pohlídal vychytáním brejku Clearyho gólman Fleury. Třináct sekund před koncem zblokoval střelu Franzéna do prázdné branky Scuderi. Pittsburgh si vynutil rozhodující sedmý zápas. Ten se hraje v noci na sobotu v Detroitu.

Finále Stanley Cupu, šestý zápas:
Pittsburgh – Detroit 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 21. J. Staal (Kennedy, Scuderi), 46. Kennedy (Talbot, Fedotěnko) - 49. Draper (Ericsson, Lidström). Rozhodčí: McCreary, Joannette - Morin, Miller. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Zásahy brankářů: Fleury 26/25 - Osgood 31/29. Diváci: 17 132. Hvězdy utkání: Fleury, Kennedy, J. Staal (všichni PIT).
Pittsburgh: Fleury - Scuderi, Gill, Gončar, Orpik, Eaton, Letang - Guerin, Crosby, Kunitz - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Kennedy, J. Staal, Cooke - Dupuis, Adams, Sýkora. Trenér: Dan Bylsma.
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Cleary, Filppula, Marián Hossa - Franzén, Zetterberg, Dacjuk - Hudler, Helm, Samuelsson - Holmström, Draper, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Stav série: 3:3.

Reklama