Hlavní obsah

Crosby snil o sedmém finále, vláda Detroitu v NHL může skončit

PITTSBURGH/DETROIT

Hokejisté Pittsburghu mají jedinečnou příležitost zkazit Detroitu obhajobu Stanley Cupu. Penguins srovnali v úterý na svém ledě stav série na 3:3 na zápasy a o vítězi NHL rozhodne sedmý zápas na ledě Red Wings. "Vždycky jsem snil o takové příležitosti," nechal se slyšet kapitán Penguins Sidney Crosby.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Až do sedmého utkání dospěla finálová série NHL mezi hokejisty Detroitu a Pittsburghu.

Článek

"Nejlepší věc, kterou mohu svým svěřencům říct je, ať na ně vlítnou a porazí je," citoval slova trenéra Pittsburghu Dana Bylsmy The Boston Globe. "Musíme hrát naši hru, která nám vynesla finále NHL. Nemůžeme sedět na zadku a čekat na chybu soupeře," nabádal Bylsma před pátečním zápasem v detroitské Joe Louis aréně.

"Crosby nejenže dokáže dávat góly, ale hraje i výborně v obraně, vyhrává buly a je jedním z nelepších hokejistů na světě," vyzdvihl Bylsma jednadvacetiletého forvarda. "Hráči jako Zetterberg a Dacjuk budou vždy v popředí," připomenul své opory trenér Red Wings Mike Babcock.

Celá zámořská hokejová veřejnost bude bedlivě sledovat, jak se povede v utkání pravdy nejlepšímu střelci letošního play-off Sidney Crosbymu (15+16), nejlepšímu hráči Detroitu Henriku Zetterbergovi (11+13) a nejproduktivnějšímu muži letošních vyřazovacích bojů Jevgeniji Malkinovi (14+21).

Sen: Být hrdinou sedmého finále

"Je to naprosto famózní série," liboval si člen síně slávy NHL Lanny McDonald v rozhovoru pro ESPN. "Jedná se o jednu z nejlepších sérií, kterou jsem kdy viděl," dodal bývalý útočník Toronta, Colorada a Calgary, jenž hráčskou kariéru ukončil v roce 1989. "Většina zápasů je velmi vypjatých a vzrušujících," doplnil bývalý kapitán Philadelphie Keith Primeau.

McDonald připomněl dosavadní dramatické chvíle a zajímavé finálové zápletky. "Zdálo se, že Pittsburgh dokázal ve čtvrtém zápase Detroit zlomit, ale Rudá křídla poté zničila Penguins 5:0," udivoval se. "O tom, že budete hrdinou v sedmém zápase finále, sní každé malé děcko. Už se nemůžu dočkat, kdo Stanley Cup vyhraje," dodal McDonald, jenž ve své kariéře v NHL vsítil 500 gólů a v roce 1989 vyhrál slavnou trofej s týmem Calgary.

Díky sedmým rozhodujícím finálovým zápasům se hokej v zámoří těší ještě větší divácké oblibě a dokáže se přiblížit slavnější NBA (basketbal), NFL (americký fotbal) či MLB (baseball). "Právě díky velkým hvězdám, které lákají svými výkony fanoušky na tribuny, se hokej těší velké popularitě a musíme v tom pokračovat," vzkázal Babcock.

Reklama

Související témata: