Hlavní obsah

Přeběhlík Hossa před sedmým finále doufá, že zvolil správný tým

Zajímavá vedlejší zápletka vyvrcholí v sedmém rozhodujícím zápase finálové hokejové NHL mezi Detroitem a Pittsburghem. Zatímco vloni sledoval útočník Marián Hossa radost Detroitu se smutkem v srdci, letos po přestupu z Pittsburghu do týmu obhájce Stanley Cupu doufá, že udělal správný krok a slavnou trofej zvedne po pátečním utkání nad hlavu.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Trenér Detroitu Mike Babcock promlouvá k útočníkovi Mariánu Hossovi.

Článek

"Red Wings mají skvělý tým," řekl Hossa po loňské porážce ve finále NHL ještě v dresu Pittsburghu a smutně sledoval radující se protihráče. Rozhodl se, že chce vítězný pocit zažít také, a proto se dohodl na nové smlouvě s Rudými křídly.

"Jinde bych mohl dostat i více peněz, ale mně šlo o to, zvednout nad hlavu Stanley Cup. Proto jsem zvolil Detroit, on je tou správnou destinací," vysvětlil po podpisu s obhájcem zámořské ligy před začátkem letošního ročníku.

Zklamaný útočník Marián Hossa ještě v dresu Pittsburghu po utkání s Detroitem, v němž si Red Wings zajistili loňský Stanley Cup.foto: ČTK/AP/Gene J. Puskar

Nyní čeká Hossu a jeho spoluhráče z Detroitu sedmé finálové utkání, kde si může svůj sen splnit nebo naopak litovat, že nezůstal v mužstvu Penguins. "Jde o to, být ve správný čas na správném místě a věřím, že jsem si zvolil nejlépe, jak jsem mohl," uvedl pro TSN slovenský útočník.

V základní části nastřílelo zkušené pravé křídlo čtyřicet gólů, ale v play-off se mu příliš nedaří. Na svém kontě má Hossa pouze šest branek, přestože na ledě tráví průměrně osmnáct minut za zápas. "Jde o štěstí, odehrál jsem dobré zápasy a že jsem nedal více branek, právě teď neřeším," podotknul. "Pokud se vám nepodaří skórovat v prvních zápasech, nervozita stoupá a cítíte stále větší tlak," připustil.

Marián Hossa doufá, že se letos bude v dresu Detroitu ze Stanley Cupu radovat.foto: ČTK/AP

Ani trenér Detroitu Babcock nebyl příliš spokojený s výkony třicetiletého forvarda, ale věří, že v sedmém utkání ukáže svou sílu. "Musí hrát svou hru a dokázat, proč tu je," vzkázal Babcock. "Nezáleží, kdo dává góly, ale aby byl důležitou částí týmu a podílel se na výhře," vyprávěl trenér Křídel. "A to Hossa dělá, věřím, že ve sedmém utkání bude stejně skvělý jako v pátém zápase," doufal Babcock a připomněl vysokou porážku Tučňáků 5:0 z ledu Joe Louis arény. Na gól ve finále Hossa nicméně stále čeká.

"Vzpomínky na předchozí rok jsou zapomenuty a chci se maximálně soustředit na rozhodující duel před domácím publikem," ubezpečil rodák ze Staré Lubovne před večerním soubojem, který rozlouskne tajenku, kdo se stane v zámoří nejlepším hokejovým mužstvem.

Reklama

Související témata: