Hlavní obsah

VIDEO: Sen se stal skutečností, jásal i přes zranění kapitán Tučňáků Crosby

V jednadvaceti letech se stal nejmladším kapitánem v dějinách NHL, který mohl nad hlavou zdvihnout Stanley Cup. Lídr Pittsburghu Sidney Crosby si tuto scénku představoval jistě několikrát. Žádný ze scénářů ale nepočítal s tím, že třetí třetinu rozhodujícího zápasu bude sledovat jen z lavičky.

Foto: Shaun Best, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby se Stanley Cupem

Článek

Na začátku druhé třetiny si Sidney Crosby po střetu s Johanem Franzénem poranil levé koleno a kromě kratičkého střídání v závěrečné části hry, držel svým spoluhráčům palce jen ze střídačky. „Nikomu to nedoporučuji. Myslím tím, být kapitánem a sledovat, jak jsou kluci obětaví a padají do střel. Koukat se na to bylo ještě bolestivější, než to provádět přímo na ledě,“ poukazoval na bezmocnost, kterou na lavičce zažíval.

Crosby přitom dělal všechno možné i nemožné, aby se do nesmírně důležitého duelu mohl vrátit. Podle svých slov spolykal tolik bolest utišujících prášků, kolik mu jen doktoři dovolili. Marně. Levému kolenu to stejně nepomohlo. Obtíže mu během třicetivteřinového střídání ve třetí třetině činilo brzdění i změna směru.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby opouští sedmé finále po zákroku detroitského Franzéna.foto: ČTK/AP/Paul Sancya

„V tu chvíli se dostanete do bodu, kdy se sám sebe musíte zeptat, jestli svému týmu svou přítomností na ledě spíš neškodíte..,“ vysvětloval Crosby, proč ze zápasu pravdy definitivně odstoupil. „Vím, že jsem pro to, abych znovu naskočil do hry udělal všechno. Ale na druhé straně proti vám stojí Dacjuk a Zetterberg. Jediná chybička mohl zkazit tu všechnu dřinu během sezóny. A já nechtěl být tím, který by to klukům udělal.“

Zranění kapitána hokejisty Pittsburghu vyhecovalo k ještě většímu úsilí. „Sidney Crosby nás mnohokrát vytáhl z problémů. Teď bylo na nás, abychom pomohli my jemu,“ prohlásil Bill Guerin. „Nikdy nechcete vidět svého kapitána dole,“ přidal se v rozhovoru pro nhl.com obránce Rob Scuderi, když viděl Crosbyho bolest v tváři během střídání ve třetí třetině.

Komisionář NHL Gary Bettman předává Stanley Cup kapitánovi Pittsburghu Sidney Crosbymu.foto: Reuters/Shaun Best

„Stejně s tím nic nemůžete dělat. Buď nad tím budete fňukat, čímž umožníte soupeři srovnat skóre, nebo to vezmete jako fakt a pokračujete ve hře,“ dodal Scuderi. „ Každý ví, že Sidney je srdcem a duší našeho mužstva. Tlak, kterým si musel projít, aby se stal takovýmto hráčem, byl mimořádný,“ řekl Maxime Talbot, hrdina rozhodujícího zápasu.

Tučňáci těsné vedení již udrželi a Crosbymu a jejich kapitán tak mohl po sedmnácti letech znvou zvednou cennou trofej nad hlavu. „Sen se stal skutečností,“ prohlásil Crosby necelou hodinu poté, co z rukou komisaře Garyho Bettmana převzal Stanley Cup.“Je to jak jste si to vždy představovali. Dokonce ještě lepší,“ radoval se Crosby.

Reklama

Související témata: