Hlavní obsah

Malkin ovládl produktivitu play-off NHL o pět bodů před Crosbym

NEW YORK

Ruský hokejový útočník Jevgenij Malkin ovládl produktivitu bojů o Stanleyův pohár o pět bodů před svým spoluhráčem z Pittsburghu Sidneym Crosbym. Dvaadvacetiletý rodák z Magnitogorsku pomohl k triumfu Penguins 36 body za 14 branek a 22 asistencí a získal i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Nasbíral nejvíce bodů od roku 1993, kdy jich Wayne Gretzky v dresu Los Angeles zaznamenal rovných čtyřicet.

Článek

Malkin má za sebou sezónu snů, v play-off totiž korunoval vydařenou základní část. V ní získal se 113 body Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. Ve čtvrtek může získat při slavnostním vyhlašování v Las Vegas ještě další dvě ceny, protože kandiduje spolu s Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu a Pavlem Dacjukem z Detroitu na Hart Trophy pro neužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů a Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle NHLPA.

Malin navíc vyhrál kanadské bodování play-off teprve jako pátý Evropan v historii. Hokejisté ze "starého kontinentu" ale produktivitě bojů o Stanleyův pohár v poslední době vládnou, protože loni vyhrál Švéd Henrik Zetterberg z Detroitu a v roce 2007 jeho krajan Daniel Alfredsson z Ottawy.

Jako první zástupce jiné země než Kanady či USA vyhrál produktivitu play-off NHL v roce 1995 ruský hokejista Sergej Fjodorov v dresu z Detroitu. Dvakrát se to podařilo Švédovi Peteru Forsbergovi z Colorada, který byl nejproduktivnější v letech 1999 a 2002.

Kapitán Penguins Crosby si připsal v play-off 31 bodů za 15 branek a 16 přihrávek. Před třetím Henrikem Zettergergem měl Malkin náskok dvanácti bodů, když švédský útočník v 23 duelech nastřílel 11 gólů a na 13 přihrál. Český útočník Martin Havlát z Chicaga skončil třináctý, zaznamenal 15 bodů za pět tref a deset asistencí.

Reklama

Související témata: