Hlavní obsah

Nakonec všechny ty trable stály za to, radoval se Mario Lemieux

PITTSBURGH

Po dlouhých sedmnácti letech mohl znovu zvednout nad hlavu Stanley Cup. Tentokrát už ale neměl na nohou brusle a na sobě dres s číslem 66, Mario Lemieux už je váženým funkcionářem a pohár si potěžkal ve slušivém obleku. "Když jsem tým v roce 1999 přebíral, tohle byl můj cíl - znovu si Stanley Cup potěžkat nad hlavou," usmíval se bývalý hvězdný hráč a nyní majitel hokejistů Pittsburgh Penguins.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Mario Lemieux drží Stanley Cup

Článek

Jako hráč dovedl Pittsburgh ke Stanley Cupu v letech 1991 a 1992, teď to zažil i jako majitel týmu. "Lidé si ani neuvědomují, jak těžké je vyhrát na ledě Detroitu sedmý zápas. Náš tým zaslouží maximální uznání, jsou to šampióni," vykládal Lemieux po vítězství Pittsburghu v sedmém finále Stanley Cupu nad domácím Detroitem.

Před deseti lety zachránil tým od bankrotu a po několika mizerných sezónách mohl těžit z vysokých pozic v následujících draftech. Tak získal Pittsburgh obrovské talenty Sidney Crosbyho a Jevgenije Malkina. První ve svých 21 letech dovedl letos mužstvo ke Stanley Cupu jako nejmladší kapitán historie NHL, o rok starší Malkin se zase stal historicky nejmladším vítězem Conn Smythe Trophy.

Mario Lemieux a Sidney Crosby se radují se Stanley Cupemfoto: Reuters/Rebecca Cook

"Překonali jsme několik hodně těžkých let. Končili jsme v lize poslední a nevěděli, jaká bude naše budoucnost... Ale nakonec tohle všechno stálo za to překonat. Pro tenhle skvělý klub je to velká satisfakce," řekl Lemieux v rozhovoru pro deník Pittsburgh Post-Gazette.

A věří, že před jeho týmem leží skvělá budoucnost. "Jsem na kluky pyšný, speciálně pak na Sida (Sidney Crosbyho, pozn. redakce). Vždyť těm našim klukům je teprve 21 a 22 let a pokud zůstanou spolu, ještě mohou v Pittsburghu dokázat výjimečné věci," dodal.

Reklama

Související témata: