Hlavní obsah

OBRAZEM: Hokejisté Pittsburghu slavili s fanoušky zisk Stanley Cupu

PITTSBURGH

Hokejisté Pittsburghu v pondělí oslavili v ulicích pensylvánského města zisk Stanley Cupu. Desítky tisíc fanoušků přihlížely slavnostní přehlídce, při které hráči ukázali příznivcům slavnou trofej. Penguins na ni čekali sedmnáct let od obhajoby titulu v roce 1992 a mezi slavícími šampiony nechybí ani český útočník Petr Sýkora. Pittsburgh prožívá letos velkou slávu už podruhé, před čtyřmi měsíci slavili zisk Super Bowlu v americkém fotbalu Pittsburgh Steelers.

Foto: Jason Cohn, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby ukazuje fanouškům Stanley Cup

Článek

Fanoušci lemovali ulice, kterými projížděla kolona aut s hráči, kteří ukazovali slavnou trofej nad hlavou. Fanoušci zabrali výhodná místa i v patrových garážích, aby Stanleyův pohár dobře viděli. Bouřlivě přitom skandovali tradiční: "Let's go Pens".

Marc-Andre Fleury (vlevo) a Sidney Crosby zdraví fanoušky Pittsburghu foto: ČTK/AP

"Je to pro Pittsburgh svátek," citovala agentura AP jednatřicetiletou Michelle Solkovyovou, která si vzala v práci volno a vyrazila s čtyřletou dcerou Kendall na oslavy. Cesta s trofejí byla naplánovaná po stejné trase, kterou sledovalo 300 tisíc fanoušků při triumfu Steelers.

Marc-Andre Fleury (vlevo) a Sidney Crosby se Stanley Cupemfoto: ČTK/AP

Kapitán nového šampiona prestižní zámořské soutěže Sidney Crosby na konci oficiální části přehlídky poděkoval fanouškům. "Co mám říct? Ta podpora, kterou jste nám dali, kterou jste ukázali... Vy si zasloužíte být nazýváni městem šampionů. Vy si zasloužíte Stanley Cup," řekl Crosby.

Majitel Pittsburgh Penguins Mario Lemieux zdraví fanouškyfoto: Reuters/Jason Cohn

Vítěznou cestu šampionů ozdobili příznivci černo-zlatými konfetami v týmových barvách. Hrdina sobotního rozhodujícího zápasu finále v Detroitu Maxime Talbot cestou seskočil z auta a potřásl si rukou s nadšenými fanoušky.

Jevgenij Malkin mluví k fanouškům Pittsburghu za dohledu své matky Natalijefoto: Reuters/Jason Cohn

Zatímco Pens slaví, hráčům Detroitu leží stále v žaludku chování Crosbyho po skončení posledního zápasu, kdy si se soupeřem nepodal ruku. "Je to jedna z věcí, která by se dělat měla. Nevím, proč to udělal. Je to nezdvořilé," prohlásil útočník Henrik Zetterberg.

Trenér Pittsburghu Dan Bylsma (uprostřed) se dobře baví s Maximem Talbotem a jeho synem Brianemfoto: Reuters/Jason Cohn

Kapitán Red Wings Nicklas Lidström nějakou dobu ještě na Crosbyho na ledě čekal, ale pak se spoluhráči led opustil. "Sidney byl pravděpodobně pohlcen emocemi a vším, co se dělo," doplnil Lidström s tím, že by se z toho měl Crosby pro příště poučit.

Reklama

Související témata: