Hlavní obsah

Ovečkin opět ovládl předávání cen NHL, Chára nejlepším obráncem

LAS VEGAS

Ruský hokejový útočník Alexander Ovečkin stejně jako loni zcela ovládl slavnostní předávání individuálních cen NHL v Las Vegas. Hvězda Washingtonu obhájila Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče od novinářů i Cenu Lestera B. Pearsona, o které hlasují sami hráči. V obou prestižních anketách předčil Ovečkin své krajany Jevgenije Malkina z Pittsburghu a Pavla Dacjuka z Detroitu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Alexander Ovečkin se svými trofejemi za sezónu NHL 2008/09

Článek

Galavečer zámořské soutěže se konal v městě hazardu premiérově po přestěhování z tradičního dějiště Toronta, ale měl stejného krále jako před rokem. Na pódium sál v Pearl Concert Theater v hotelu Palms Ovečkin přebíral i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. Neobhájil tak letos jen Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL, kterou získal Malkin.

V jednom roce získal Hart Trophy a Lester B. Pearson Award naposledy český brankář Dominik Hašek v roce 1998. "Prohry nejsou pro mě," řekl ještě před vyhlášením Ovečkin, který si odpoledne odnesl ze hry blackjacku výhru pěti set dolarů. "Příští rok bude Stanley Cup náš," prohlásil ruský střelecký fenomén poté, co převzal Hart Trophy od klubového spoluhráče Sergeje Fjodorova a kanadského zpěváka Michaela Bubléa. Na první místo jej zařadilo 115 ze 133 hlasujících.

Už předtím během večera mu předávali Pearsonovu cenu ruské legendy Igor Larionov a Vladimir Konstantinov, který ochrnul po autonehodě po zisku Stanleyova poháru v roce 1997. Na pódium ale přišel za velkého aplausu za pomoci chodítka. "Jsem pyšný na svou zemi," zahájil svou řeč Ovečkin, který si užíval svůj triumf. "Vždycky je krásné být číslo 1," doplnil hráč, který se stal prvním obhájcem ceny NHLPA od roku 2000, kdy zopakoval své vítězství Jaromír Jágr.

Ovečkin v sezóně nastřílel 56 branek a se 110 body skončil v produktivitě druhý za Malkinem. Začátek ročníku byl pro něj hodně těžký. V říjnu vynechal dva zápasy a odcestoval za svým nemocným dědou Nikolajem Kabajevem, který pak za několik týdnů zemřel. Při vyhlášení v Las Vegas byl jeho slavný vnuk myšlenkami s ním. "Tato sezona byla opravdu těžká. Tuto cenu věnují jemu a celé své rodině," vzkázal Ovečkin při korunovaci vítěze Pearsonovy ceny.

Malkin: Já mám tu hlavní trofej

Na hlavní hvězdu play-off Malkina zbyla jen jediná trofej za základní část, což vítěze Stanleyova poháru s Pittsburghem a držitele Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off nijak nemrzelo. "Zkusím vyhrát v příštích letech. Já mám tu hlavní trofej," naznačil Malkin, že triumf v play-off je splněním snu.

Dvě trofeje získal Dacjuk, když podruhé za sebou přebíral Selkeovu trofej pro nejlépe bránícího hokejistu a dokonce počtvrté v řadě převzal trofej Lady Byngové pro nejslušnějšího hokejistu NHL.

Zdeno Chára s Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHLfoto: ČTK/AP

Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře obdržel Američan Tim Thomas z Bostonu. V pětatřiceti letech se dočkal velkého ocenění. "Nedovolil jsem si, abych věřil ve vítězství. Zdálo se to jako hodně vzdálený sen, když se člověk podívá na všechna ta slavná jména na Vezina Trophy. Více jsem se obával, abych se dostal do sestavy," prohlásil s úsměvem ke svým začátkům v NHL Thomas, který ještě před čtyřmi roky chytal jen ve finské lize.

Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce si odnesl Slovák Zdeno Chára z Bostonu, který za sebou nechal Mika Greena z Washingtonu a Nicklase Lidströma, který tuto trofej získal v předešlých sedmi letech šestkrát. Z týmu Bostonu je i nový držitel Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra Claude Julien. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka patří gólmanovi Stevu Masonovi z Columbusu.

Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji získal Steve Sullivan z Nashvillu, Messier Leadership Award za vůdčí schopnosti Jarome Iginla z Calgary a King Clancy Trophy za charitativní práci Ethan Moreau z Edmontonu. Gólman Vancouveru se těší z ocenění fanoušků Scotiabank Fan Fav Award. Šéf NHL Gary Bettman také předal legendě Montrealu Jeanu Beliveauovi ocenění za celoživotní přínos. Jediným českým vítězem některé z cen v uplynulém ročníku je David Krejčí, který vyhrál Plus/Minus Award za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

Přehled vítězů cen za sezonu 2008/09:
Hart Memorial Trophy:
Alexandr Ovečkin (Washington).
Lester B. Pearson Award:
Alexandr Ovečkin (Washington).
Vezina Trophy (nejlepší brankář):
Tim Thomas (Boston).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček):
Steve Mason (Columbus).
Frank J. Selke Trophy (nejlepší defenzivní útočník):
Pavel Dacjuk (Detroit).
Jack Adams Award (nejlepší trenér):
Claude Julien (Boston).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce):
Zdeno Chára (Boston).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman):
Pavel Dacjuk (Detroit).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji):
Steve Sullivan (Nashville).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost):
Rick Nash (Columbus).
King Clancy Memorial Trophy (za humanitu):
Ethan Moreau (Edmonton).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost):
Jarome Iginla (Calgary).
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráče základní části NHL):
Jevgenij Malkin (Pittsburgh).
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec):
Alexandr Ovečkin (Washington Capitals).
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek):
Tim Thomas a Manny Fernandez (Boston).
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL):
Tim Thomas (Boston).
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play-off):
Jevgenij Malkin (Pittsburgh).
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části NHL):
David Krejčí (Boston).
Týmové trofeje v ročníku 2008/09:
Stanley Cup: Pittsburgh Penguins.
Prince of Wales Trophy (vítěz Východní konference): Pittsburgh Penguins.
Clarence S. Campbell Bowl (vítěz Západní konference): Detroit Red Wings.
Presidents' Trophy (nejlepší tým základní části NHL): San Jose Sharks.
První All Star tým:
Tim Thomas (Boston) - Mike Green (Washington), Zdeno Chára (Boston) - Jevgenij Malkin (Pittsburgh), Jarome Iginla (Calgary), Alexandr Ovečkin (Washington).
Druhý All Star tým:
Steve Mason (Columbus) - Nicklas Lidström (Detroit), Dan Boyle (San Jose) - Pavel Dacjuk, Marián Hossa (oba Detroit), Zach Parise (New Jersey).
All Star tým nováčků:
Steve Mason (Columbus) - Drew Doughty (Los Angeles), Luke Schenn (Toronto) - Patrik Berglund (St. Louis), Bobby Ryan (Anaheim), Kris Versteeg (Chicago).

Reklama