Hlavní obsah

V NHL spekulují o jedničce draftu, má jí být Tavares nebo Hedman

NEW YORK/PRAHA

Poslední akcí sezóny NHL je každoročně draft mladíků. Letos mají právo první volby Ostrované z New Yorku a v zámoří se čile spekuluje, koho si vyberou. Po několika letech totiž není jasný favorit na první volbu. Nejvíce se věří kanadskému kanonýrovi Johnu Tavaresovi a obrovitému švédskému obránci Victoru Hedmanovi.

Článek

Již v pátek v Montréalu zazní jméno mladého hokejisty, na kterého bude v příštím ročníku upřena mimořádná pozornost. Ta příliš nepomohla loňské jedničce Stevenu Stamkosovi, který se svezl s nevydařenou sezónou Tampy Bay. V 69 zápasech získal 49 bodů s bilancí 12 záporných bodů při účasti na ledě. Ani se nedostal do nominované trojice pro Calder Trophy (nejlepší nováček sezóny).

Hodně prostoru v nejhorším týmu nedávno skončeného ročníku by měla dostat i jednička letošního draftu. Kdo jí ale bude? Ani zámořští experti se nemohou shodnout. Někteří preferují střelce Johna Tavarese, druzí švédského mladíka Victora Hedmana. V závětří vyčkává produktivní centr Bramptonu Matt Duchene.

Spekulacím nahrává i skutečnost, že Islanders se stále jasně nevyjádřili, o koho nejvíce stojí. Podobně dramatické bylo období před draftem naposledy v roce 2003, kdy dal Pittsburgh před útočníkem Ericem Staalem přednost brankáři Marcu-André Fleurymu. Ten letos vychytal Tučňákům vítězství ve Stanley Cupu... Letošní situace je spíše podobná té z roku 2002 kdy týmy vybíraly mezi kanonýrem Rickem Nashem a špičkovým bekem Jayem Bouwmeesterem.

Pořadí prvních deseti voleb letošního draftu NHL:
1. NY Islanders, 2. Tampa Bay, 3. Colorado, 4. Atlanta, 5. Los Angeles, 6. Phoenix, 7. Toronto, 8. Dallas, 9. Ottawa, 10. Edmonton.

Od té doby byly jedničky víceméně jasné. Alexander Ovečkin (2004) vyhrál v posledních dvou letech Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hokejistu NHL. Sidney Crosby (2005) je od svého útlého věku označován za nástupce legendárního Wayna Gretzkého. Erik Johnson (2006) svojí důraznou hrou upoutal St. Louis, technický střízlík Patrik Kane (2007) září v dresu Chicaga. O Stamkosovi (2008) již byla řeč.

Čeští mladíci, stejně jako v posledních letech, v popředí žebříčků nefigurují. Šestý mezi evropskými brankáři je plzeňský Marek Mazanec. Draft hostí v pátek (první kolo) a v sobotu Montréal.

Jedničky draftu NHL v posledních deseti letech
RokJménoTýmJuniorský tým
2008Steven Stamkos (Ú)Tampa BaySarnia
2007Patrik Kane (Ú)ChicagoLondon
2006Erik Johnson (O)St. LouisUSNTDP*
2005Sidney Crosby (Ú)PittsburghRimouski
2004Alexander Ovečkin (Ú)WashingtonDynamo Moskva
2003Marc-Andre Fleury (B)PittsburghCape Breton
2002Rick Nash (Ú)ColumbusLondon
2001Ilja Kovalčuk (Ú)AtlantaSpartak Moskva
2000Rick DiPietro (B)NY IslandersBoston University
1999Patrik Štefan (Ú)AtlantaLong Beach
Pozn.: USNTDP - Mládežnický program amerických hokejistů, B - brankář, O - obránce, Ú - útočník.

Reklama