Hlavní obsah

Experti: Že na draftu NHL není tolik českých hráčů jako dřív? To není náhoda

PRAHA

Nejen čeští hokejoví fanoušci si již museli zvyknout, že poslední roky se na draft NHL dostane čím dál méně českých hráčů. Letošní sezóna nebude výjimkou, a tak v pátek a sobotu v Montrealu nelze čekat zázraky, šestý mezi evropskými brankáři je plzeňský Marek Mazanec. "Výkonnost mládeže šla rapidně dolů, je to tragédie!" běduje hráčský agent Jaromír Henyš.

Článek

Kde jsou ty časy, kdy se v prvním kole draftu tlačily desítky českých mladíků... "V roce 2001 jsem měl draftovaných dvanáct hráčů, to už se nikdy nemůže stát!" zasnil se v rozhovoru pro Sport.cz Henyš. "To už je jen vzpomínka na minulost," dodal. "Když se však mládežnická reprezentace zvedne a přiblíží se špičce, získá trochu kredit díky výsledkům dvacítky, pak by to mohlo být do pěti let lepší a mohli bychom mít někoho v prvním kole," doufá.

Bývalý reprezentační trenér mládeže a současný kouč Jekatěrinburgu Marek Sýkora s Henyšem souhlasí. "Není náhodou, že čeští hráči se na draftu neobjevují jako dřív. Ústup mládežníckých reprezentací je zaviněn nedostatkem lídrů, v Česku není koho sledovat," mrzí Sýkoru. "V blízké době neočekávám, že by se v prvním kole a vůbec na draftu, objevilo hodně českých hráčů, to by byla růžová představa," líčil zkušený stratég. "Bude to trvat minimálně pět let, než se situace zlepší," přidal svou prognózu.

Možná přijde zázrak

"Uvidíme, co udělá nové vedení," nahlíží do budoucnosti Henyš. "Přesto si myslím, že v dohledné době dvou až tří let se to moc neprojeví. Budou výjimky jako mladý Musil, který půjde na draft za dva roky. Potom možná nějaký zázrak," dodal zkušený hráčský agent.

Celkově je na letošním draftu mnohem méně Evropanů než v minulých letech. "Proč by brali Evropany, když na ně mají jen dva roky právo? Dříve mohli draftovaného hráče deset let sledovat. Eda Turek šel do NHL až po pěti nebo šesti letech od draftu," uvedl příklad Henyš. "Proto si vyberou buď absolutní špičku nebo Kanaďana, protože nebudou riskovat, jestli jim vyjde Evropan. O ně se musí starat a jde o velkou sázku. Nechce se jim riskovat," dodal. "Jsou opatrní. Raději si to pohlídají a posoudí, jestli stojí za to hráče draftovat," doplnil Sýkora.

"Švédští hráči hráli na mistrovství světa osmnáctek úžasně individuálně, jsou to vynikající hokejisté, ale Američané a Kanaďané jsou jistější," myslí si Sýkora. O jedničku na letošním draftu bude bojovat právě švédský zadák Victor Hedman s kanadským forvardem Johnem Tavaresem. "Jedničkou bude určitě Tavares, je to skvělý hráč," nechal se slyšet Henyš. "Bude však také záležet, jestli budou chtít NY Islanders, kteří mohou vybírat jako první, spíše obránce nebo útočníka," dodal.

Jedničky draftu NHL v posledních deseti letech
RokJménoTýmJuniorský tým
2008Steven Stamkos (Ú)Tampa BaySarnia
2007Patrik Kane (Ú)ChicagoLondon
2006Erik Johnson (O)St. LouisUSNTDP*
2005Sidney Crosby (Ú)PittsburghRimouski
2004Alexander Ovečkin (Ú)WashingtonDynamo Moskva
2003Marc-Andre Fleury (B)PittsburghCape Breton
2002Rick Nash (Ú)ColumbusLondon
2001Ilja Kovalčuk (Ú)AtlantaSpartak Moskva
2000Rick DiPietro (B)NY IslandersBoston University
1999Patrik Štefan (Ú)AtlantaLong Beach

Reklama

Související témata: