Hlavní obsah

Obránce Niedermayer bude pokračovat v Anaheimu, o OH nemá jasno

ANAHEIM

Kanadský hokejový obránce Scott Niedermayer bude i v příští sezóně pokračovat v kariéře. Své rozhodnutí oznámil generálnímu manažerovi Anaheimu Bobu Murraymu krátce před začátkem pátečního draftu NHL. Pětatřicetiletý produktivní zadák, který přitahuje úspěchy, doladí s klubem v nejbližší době nový kontrakt.

Článek

Svůj případný start na únorových olympijských hrách ve Vancouveru nechává Niedermayer otevřený.

Možnost konce kariéry řešil už podruhé. Na začátku ročníku 2007/08 po zisku Stanleyova poháru s Anaheimem vynechal kvůli dlouhému váhání první dva a půl měsíce sezony. Uplynulý ročník už odehrál celý a v 82 utkáních NHL zaznamenal 59 bodů za 14 branek a 45 asistencí. Ve 13 zápasech play off do vyřazení ve druhém kole Detroitem zaznamenal tři trefy a sedm přihrávek.

Murray hned po skončení sezony označil Niedermayera za nenahraditelného a začal pracovat na jeho udržení v týmu. "Jsem rád, že jsem se takto rozhodl," prohlásil Niedermayer, který ulehčil Anaheimu situaci těsně před draftem. "Klub potřebuje pracovat na plánech pro příští sezonu," doplnil.

Ducks vyměnili po tomto rozhodnutí elitního beka Chrise Prongera do Philadelphie, čímž si uvolnili prostor pro vyjednávání o smlouvách s obránci Jamesem Wisniewským a Francoisem Beaucheminem.

Čtyřletá smlouva na 27 miliónů končí

V roce 2007 Niedermayerovo rozhodnutí pokračovat stálo Ducks produktivního centra Andyho McDonalda, který se kvůli naplněnému platovému stropu stěhoval do St. Louis. "Člověk nerad vidí kvalitního spoluhráče a dobré přítele odcházet. Ale je to součást hokeje," doplnil Niedermayer, jemuž končí čtyřletá smlouva celkově na 27 milionů dolarů uzavřená v roce 2005.

Na kontě má Niedermayer celkem čtyři triumfy ve Stanleyově poháru, když se předtím třikrát radoval s New Jersey. V NHL odehrál 1183 utkání a zaznamenal 692 bodů za 162 branek a 530 asistencí. Ze 202 zápasů play off má na kontě 25 přesných zásahů a 73 přihrávek.

Ve sbírce má i zlato z olympijských her v Salt Lake City z roku 2002, z mistrovství světa v Praze i Světového poháru o dva roky později. V roce 2004 získal Norris Trophy pro nejlepšího obránce a v roce 2007 Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Na domácí olympiádě ve Vancouveru by se mohl snažit přidat další úspěch. "Do té doby je ještě hodně času a nemám to ve svých rukou. Budu se snažit hrát co nejlépe a užívat si zápasy v NHL. Když všechno dobře půjde, rád pojedu," doplnil k olympiádě.

Reklama