Hlavní obsah

V NHL se ve středu otevře trh s volnými hráči

NEW YORK

Kluby zámořské NHL se chystají na posilování na trhu volných hráčů, který se otevře v tradičním termínu 1. července. Mezi tzv. nechráněnými hokejisty, kteří si mohou vybrat působiště podle své vůle, je i patnáct Čechů a řada dalších zajímavých jmen. K dispozici budou, pokud se v posledních hodinách do středy nedohodnou na prodloužení smlouvy se svým současným klubem.

Článek

Přehledu českých zástupců vévodí útočník Martin Havlát z Chicaga. Nejproduktivnějšímu hráči Blackhawks uplynulé sezony vypršela tříletá smlouva s ročním příjmem šest milionů dolarů. O dva miliony méně bral další forvard Robert Lang v Montrealu, jenž se zotavuje z těžkého zranění Achillovy šlachy. Třetí nejvyšší smlouvu mezi kandidáty na volného hráče bez omezení měl na 3,3 milionu dolarů v Buffalu bek Jaroslav Špaček.

Mezi dalšími jsou čerstvý vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem Petr Sýkora, další útočníci Aleš Kotalík z Edmontonu, Radek Bonk z Nashvillu, Radek Dvořák z Floridy, beci Martin Škoula s Tomášem Mojžíšem z Minnesoty, Marek Malík s Josefem Melicharem a bitkař David Kočí z Tampy Bay. Do kategorie nechráněných volných hráčů se dostanou i útočníci Tomáš Plíhal s Lukášem Kašparem ze San Jose či Jiří Novotný z Columbusu, kterým kluby nenabídly kvalifikační nabídky na nové kontrakty.

Jednání o smlouvách čeká další české hokejisty, kteří budou chráněnými volnými hráči, takže budou i po 1. červenci patřit jejich práva současným zaměstnavatelům. Jsou to útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu, Jiří Hudler z Detroitu a zadáci Lukáš Krajíček z Tampy Bay, Ladislav Šmíd z Edmontonu a Roman Polák ze St. Louis.

Švédská dvojčata lákadlem

Mezi hvězdami volného trhu by měla být dvojčata Daniel a Henrik Sedinové z Vancouveru, která dosud strávila celou kariéru společně. Canucks by chtěli oba udržet a generální manažer Mike Gillis za nimi dokonce vyrazil do Švédska, kde pobývá i jejich agent J.P. Berry. Údajně Sedinové žádají shodné dvanáctileté smlouvy na celkovou sumu 63 milionů dolarů pro každého. Volný bude i další Švéd Mats Sundin, který naskočil do sezony po dlouhém rozhodování v dresu Vancouveru až od ledna.

V případě, že by Sedinové Vancouver opustili, budou se prý Canucks snažit zacelit mezeru příchodem slovenského útočníka Mariána Gáboríka. Hvězda Minnesoty sužovaná zraněními měla příjem 7,5 milionu dolarů. Jen o 50 tisíc dolarů méně bral jeho krajan Marián Hossa v Detroitu. U Red Wings by rád pokračoval, ale naplněný platový strop jej zřejmě donutí odejít.

Na nabídky čeká i 47letý Chelios

Dalšími zajímavými hráči jsou například brankář Nikolaj Chabibulin z Chicaga, beci Rob Blake ze San Jose, Sergej Zubov z Dallasu nebo útočníci Saku Koivu s Alexejem Kovaljovem a Alexem Tanguayem z Montrealu. V 47 letech bude čekat na zájem klubů také obránce Chris Chelios, o něhož už nestojí Detroit.

Potenciálním volným hráčem je i bek Scott Niedermayer z Anaheimu, který se ale rozhodl pokračovat v kariéře a smlouvu uzavře s Ducks. Stejně tak by neměnil působiště ani Joe Sakic z Colorada. Jaye Bouwmeestera získalo i s hrozbou ztráty Calgary z Floridy, takže s ním bude chtít také doladit podmínky kontraktu.

Potenciální nechránění volní hráči mezi českými hokejisty:
Martin HavlátútočníkChicago6 000 000
Robert LangútočníkMontreal4 000 000
Jaroslav ŠpačekobránceBuffalo3 300 000
Aleš KotalíkútočníkEdmonton2 500 000
Petr SýkoraútočníkPittsburgh2 500 000
Martin ŠkoulaobránceMinnesota1 900 000
Radek BonkútočníkNashville1 600 000
Radek DvořákútočníkFlorida1 600 000
Marek MalíkobránceTampa Bay1 250 000
Josef MelicharobránceTampa Bay1 000 000
Jiří NovotnýútočníkColumbus800 000
Lukáš KašparútočníkSan Jose600 000
David KočíútočníkTampa Bay525 000
Tomáš MojžíšobránceMinnesota500 000
Tomáš PlíhalútočníkSan Jose500 000
Pozn.: Mezi nechráněnými volnými hráči bude i Robert Holík z New Jersey, ale český hokejista s americkým občanstvím ohlásil konec kariéry.
Potenciální chránění volní hráči mezi českými hokejisty:
Tomáš PlekanecútočníkMontreal1 800 000
Jiří HudlerútočníkDetroit1 150 000
Lukáš KrajíčekobránceTampa Bay1 100 000
Ladislav ŠmídobránceEdmonton952 000
Roman PolákobránceSt. Louis475000
Pozn: Mezi chráněnými volnými hráči jsou i hokejisté, kteří už mají podepsané smlouvy v Evropě: útočníci Michal Birner z Anaheimu (Pelicans Lahti), Jakub Petružálek z Caroliny (Lukko Rauma), Petr Vrána z New Jersey (Vítkovice), Radek Smoleňák z Tampy Bay (Nižněkamsk), brankář Marek Schwarz ze St. Louis (Mladá Boleslav).
Pozn.: Za jménem hráče následuje post, současný klub a plat v sezóně 2008/09 v dolarech.

Reklama