Hlavní obsah

Montreal získal z Rangers hokejového centra Gomeze

MONTREAL

Americký hokejový centr Scott Gomez končí po dvou letech v New York Rangers a stal se novou posilou Montrealu. Před startem trhu s volnými hráči si tak pojistili Canadiens pozici centra, kde nemají pod smlouvou žádnou z opor. Montreal získal z Manhattanu Gomeze spolu útočníkem Tomen Pyattem a bekem Mikem Bustem výměnou za forvarda Chrise Higginse a beky Douga Janika, Ryana McDonagha a Pavla Valentěnka.

Článek

Montreal už zřejmě nepočítá s dosavadním kapitánem Saku Koivem, který se stane nechráněným volným hráčem, stejně jako dalším střední útočník Robert Lang. I další český centr Tomáš Plekanec je bez smlouvy, ale je chráněným volným hráčem, takže jeho práva bude i po 1. červenci náležet Montrealu.

"Jsme velice rádi, že jsme získali hráče kalibru Scotta Gomeze. Je to skvělý tvůrce hry a výborný bruslař. Dvakrát vyhrál s New Jersey Stanley Cup a přináší do našeho týmu řadu zkušeností z play-off," řekl generální manažer Bob Gainey.

Devětadvacetiletý Gomez nasbíral v uplynulém sezóně v 77 zápasech 58 bodů, což je jeho nejhorší bilance od roku 2003. V roce 2007 uzavřel rodák z Anchorage na Aljašce jako volný hráč s Rangers lukrativní sedmiletou smlouvu celkem na 51,5 miliónu dolarů.

V nadcházejících dvou sezónách má zaručený roční příjem osmi miliónů dolarů, v ročníku 2011/12 mu klesne plat o 500 tisíc dolarů a poslední rok platného kontraktu mu zaručuje 5,5 milionu dolarů. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s New Jersey v NHL nasbíral v 706 zápasech 578 bodů za 148 branek a 430 asistencí. Ve 114 utkáních play off skóroval sedmadvacetkrát a zaznamenal 54 přihrávek.

Higginse omezovala zranění

Šestadvacetiletý Chris Higgins měl v sezóně problémy se zraněním ruky a třísel. V 57 zápasech zaznamenal 23 kanadských bodů. Americký útočník dosud hrál v NHL jen za Montreal a v 282 utkáních nasbíral 162 bodů za 95 gólů a 67 přihrávek. Ve 22 zápasech play-off vstřelil šest gólů a u pěti asistoval.

Ostatní hráči jsou z nižších soutěží. Tom Pyatt hrál v Hartfordu v nižší AHL, Busto působil v ECHL v dresu Charlotte. Janik v poslední sezoně nastoupil v NHL v součtu s Dallasem a Montrealem k patnácti utkáním, jinak hájil v AHL barvy Rockfordu a Hamiltonu. Dvacetiletý McDonagh působil v univerzitnímu týmu Wisconsinu, Valentěnko z Hamiltonu odešel do Dynama Moskva, kde dohrál sezonu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články