Hlavní obsah

Toronto vyměnilo českého obránce Kubinu do Atlanty

ATLANTA

Český hokejový obránce Pavel Kubina se podle kanadské televizní stanice TSN stěhuje z Toronta do Atlanty. Dvaatřicetiletého vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 v dresu Tampy Bay získalo vedení Thrashers spolu s útočníkem Timem Stapletonem výměnou za beka Garneta Exelbyho a forvarda Colina Stuarta.

Článek

"Beru jako novou výzvu a motivaci, rád bych si zase zahrál play off," uvedl v rozhovoru pro ČTK a Moravskoslezský deník Kubina, který si v kanadském klubu během tříletého působení kouzlo vyřazovacích bojů o Stanley Cup neužil. O chystané výměně do Atlanty dlouho neměl ponětí. "Teprve ve středu večer mi z Toronta volal jeden známý, že se v rádiu spekuluje o mé výměně do Atlanty. Moc jsem se tím nezabýval, protože spekulace jsou v Torontu na denním pořádku a podobnou situaci jsem za poslední tři roky zažil mockrát. K hokeji trejdy ale prostě patří. Byli už vyměněni daleko lepší hráči, než jsem já," řekl Kubina.

Dvaatřicetiletý trojnásobný mistr světa působil v Torontu od roku 2006, kdy podepsal jako volný hráč lukrativní čtyřletou smlouvu na 20 miliónů dolarů. Nyní se Maple Leafs zbavili pětimilionové zátěže a celkově při této transakci ušetřili v platovém stropu dva miliony dolarů. Toronto také hned získalo jednoho z nejatraktivnějších beků na trhu s volnými hráči. Dosavadní opora Montrealu Mike Komisarek se upsal Javorovým listům na pět let za 22,5 miliónu dolarů.

Toronto dohodu neporušilo

Toronto českého beka vyměnilo i přesto, že Kubina má v kontraktu klauzuli o tom, že tak může učinit jen s jeho souhlasem. "Tento bod ale platí jen během sezóny. Vyměněn jsem mohl být od pátku, kdy probíhal draft NHL," uvedl Kubina.

Podle generálního manažera Dona Waddella Atlanta Kubinovým příchodem výrazně posílila defenzivní řady. "Cítím, že máme nejsilnější složení čtyř elitních beků v historii Thrashers," prohlásil Waddell. Kubina doplní v zadních řadách Zacha Bogosiana, Tobiase Enströma a Rona Hainseyho.

"Je to asi jediný tým v NHL, kde nikoho neznám. Atlanta má určitě perspektivní mužstvo, které táhnou ruští hokejisté. V mnohém mi připomíná Tampu, kde jsem hrál devět let," prohlásil Kubina.

Atlanta o něj neusilovala poprvé. Kontakty byly už v minulosti. "Minulý rok jednání dospěla hodně daleko. Atlanta měla velký zájem, ale nakonec z toho sešlo," řekl obránce, o nějž se podle neoficiálních zpráv zajímaly rovněž Montreal a San Jose. Transfer prý udělal radost i agentovi Petru Svobodovi. "Říkal, že je to super, že nejlepší výkony podávám tam, kde je teplo," zasmál se Kubina. "Tým je podle něho mladý a perspektivní. Prý bych měl být lídr obrany," tlumočil hokejista Svobodovy názory.

V Atlantě nebude takový tlak fanoušků

Jisté je, že v Atlantě nebude Kubina pod takovým drobnohledem fanoušků a tlakem okolí jako v Torontu. Kanadské město je hokejem posedlé, ale ve změně prostředí vidí český bek i pozitiva. "Hokej bude i v Atlantě sportem číslo dva nebo tři, což bude proti Torontu příjemná změna. Myslím, že pro mě osobně to může být podobné jako v Tampě. V nadcházející sezoně je navíc olympiáda, kde bych moc rád českému týmu pomohl k úspěchu," řekl Kubina.

Už teď je mu jasné, že se v novém působišti bude muset vzdát své oblíbené třináctky. "Hned jsem věděl, že to je zase v háji," usmál se. "V Torontu s ní hrál Mats Sundin, v Atlantě zase další zkušený hokejista Sláva Kozlov. Hrál s ní už v Detroitu, prostě se musím obejít bez ní. Ale poslední sezónu jsem hrál se 77, což je rok mého narození, a vcelku se mi dařilo. Budu hrát zase s ní," má jasno.

Po nevydařených sezónách Toronta se o výměně Kubiny, ale i dalšího českého beka Tomáše Kaberleho delší dobu spekulovalo. V uplynulém ročníku si Kubina připsal v 82 zápasech 40 bodů za 14 branek a 26 asistencí. V součtu s devíti sezonami v Tampě Bay má na kontě v NHL ze 746 utkání 310 bodů za 97 tref a 213 přihrávek. V 38 duelech v play off skóroval jednou a přidal pět asistencí.

Na působení v Torontu vzpomíná dobře

"Jsem rád, že jsem poznal v Kanadě hokejové šílenství, které jinde v zámoří nenajdete. Jen mě mrzí, že jsem si nezahrál v dresu Leafs play off. Na první rok nevzpomínám moc v dobrém, byl jsem často zraněný, měl i problémy s vyrovnáním se s tlakem od médií i fanoušků. Poslední dva roky byly ale dobré. Akorát byla trochu smůla, že tým procházel mnoha změnami a zažil jsem tři manažery," konstatoval Kubina.

Stapleton, který do Atlanty spolu s Kubinou míří, odehrál za Toronto v NHL jen čtyři zápasy. Thrashers se vzdali služeb Exelbyho, jehož draftovali v roce 1999 a má na kontě 357 zápasů v NHL, vůbec nejvíce mezi obránci v klubové historii.

"Je nepříjemné vyměnit jednoho z nejoblíbenějšího hráčů. Udělal vždy všechno, o co byl požádán," komentoval Waddell oddanost zadáka, který nasbíral za kariéru 46 bodů za šest branek a 40 asistencí. Do Toronta zamířil i Stuart, jenž v prestižní zámořské soutěži odehrál jen 51 utkání.

Toronto si jako náhradu za Kubinu vybralo defenzivněji laděného a tvrdého beka Komisareka. Ten v uplynulé sezóně nasbíral v 66 zápasech 11 bodů za dvě branky a devět asistencí. Podle informací kanadské televizní stanice TSN má částečně ve smlouvě klauzuli, že nemůže být vyměněn. Každoročně v září má vedení Maple Leafs předložit jména dvanácti týmů, do nichž by případný přesun akceptoval. Montreal se snažil Komisareka udržet, ale s nabídkou pětiletého kontraktu na 20 miliónu dolarů neuspěl. Canadiens pak získali českého beka Jaroslava Špačka.

Reklama