Hlavní obsah

Hokejista Havlát se stěhuje z Chicaga do Minnesoty

ST. PAUL

Český hokejový útočník Martin Havlát po třech letech končí v Chicagu a stal se v zámořské NHL novou posilou Minnesoty. Osmadvacetiletý mistr světa z Petrohradu z roku 2000 podepsal jako volný hráč s Wild šestiletou smlouvu na 30 miliónů dolarů. Minnesota sáhla po Havlátovi poté, co slovenský forvard Marián Gáborík zamířil do New York Rangers.

Článek

"Byl to dlouhý den. Myslím si, že jsou na obou stranách všichni spokojení," řekl Havlát deníku Star Tribune po podpisu smlouvy. "Mluvil jsem s generálním manažerem Chuckem Fletcherem a měl jsem z rozhovoru skvělý pocit. Z pohledu na mužstvo je vidět, že má velký potenciál a řadu skvělých hráčů," uvedl Havlát.

V zámoří se chystá po Ottawě a Chicagu na třetí štaci. Tým Wild prochází po uplynulé nepodařené sezoně, v které nepostoupil do play off, proměnou. Ve svých funkcích skončili trenér Jacques Lemaire a generální manažer Doug Risebrough, nahradili je Todd Richards a Fletcher. "Je to pro všechny takový nový začátek, i pro nového generálního manažera a trenéry. Bude se tvořit tým a bude to vzrušující," těší se Havlát.

Havlát má za sebou vydařený ročník

V Chicagu mu skončil tříletý kontrakt na 18 miliónů dolarů, který uzavřel v roce 2006 po příchodu z Ottawy. Nyní si s ročním příjmem pěti miliónů dolarů o jeden milión pohoršil. "Jsme velice rádi, že náš tým posílí rychlost a produktivita Martina Havláta. Je to skvělý všestranný hokejista," řekl Fletcher.

Český útočník má po táhlých zdravotních potížích za sebou vydařenou sezónu a byl nejproduktivnějším hráčem Blackhawks, kteří si zahráli finále Západní konference. V základní části si připsal v 81 zápasech 77 bodů za 29 branek a 48 asistencí. V play off v 16 utkáních zaznamenal 15 bodů za pět tref a deset přihrávek.

Od roku 2006 byl Havlát třikrát na operaci s ramenem a ze hry jej vyřadilo také po vydařeném začátku angažmá v Chicagu zranění kotníku. V prvních dvou sezonách v dresu Blackhawks tak stihl jen 91 zápasů, ale připsal si 84 kanadských bodů.

Ottawa draftovala Havláta v roce 1999 v prvním kole jako celkově 26. v pořadí a do NHL se vydal z Třince o rok později. Juniorský mistr světa z roku 2000 ze Skelleftey má na kontě v prestižní zámořské soutěži 470 zápasů a 396 bodů za 169 branek a 227 asistencí. V 67 utkání play off skóroval devatenáctkrát a zaznamenal 30 přihrávek. V sezóně 2004/05 při výluce v NHL vystřídal dresy Znojma, Dynama Moskva a pražské Sparty.

Minnesota získala také obránce Grega Zanona, který dosud působil v Nashvillu. Devětadvacetiletý zadák uzavřel tříletou smlouvu na 5,8 milionu dolarů. V současné době se Fletcher zaměřuje na trhu volných hráčů na získání finského centra Sakua Koivua, který po čtrnácti letech skončil v Montrealu. Pokud by se Wild podařilo dosavadního kapitána Canadiens zlákat, potkal by se v týmu s bratrem Mikkem.

Reklama