Hlavní obsah

Provokatér Claude Lemieux podruhé končí s hokejem

Kariéra hokejového provokatéra Clauda Lemieuxa se ve středu zřejmě definitivně uzavřela. Čtyřiatřicetiletý útočník se k hokeji vrátil vloni na podzim a na jaře vypomáhal San Jose v bojích o Stanleyův pohár. Svou pověst experta na vyřazovací boje ale nepotvrdil a v osmifinále vypadl s Anaheimem. Ve středu oznámil, že to byly poslední zápasy v jeho kariéře, kterou poprvé uzavřel už před pěti lety.

Článek

"Jsem strašně šťastný, že jsem měl takovou kariéru. Spousta skvělých hráčů neměla nikdy tu příležitost vyhrát to, co já. Hrál jsem dlouho a přitom to uteklo tak rychle," řekl dnes novinářům čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru.

Trofej získal dvakrát v New Jersey, jednou s Coloradem a v 80. letech i s Montrealem. Tak širokou paletu úspěšných působišť mělo jen sedm dalších hráčů.

Na trofeje ve středu překvapivě nevzpomínal, větší radost mu prý udělal letošní návrat. "Většina lidí si asi myslí, že nejlepší momenty kariéry budou poháry a věci kolem nich. Ale pro mě a mou rodinu patří na vrchol i návrat, první zápasy za San Jose. To byl jeden z největších zážitků v kariéře," řekl Lemieux.

S hokejem se rozloučil už v roce 2003 v dresu Dallasu, pak ještě chvíli hrál ve švýcarském Zugu a zdálo se, že nadobro skončil. Na podzim však podepsal smlouvu s týmem China Sharks, po dvou zápasech se stěhoval na první farmu do Worcesteru a v lednu naskočil do NHL. Při všech domácích zápasech mu fanoušci uchystali bouřlivé přijetí.

Nakonec sezonu zakončil s bilancí 18 zápasů a jedné asistence, jeden zápas odehrál i v play off. Celkem odehrál v NHL 1215 zápasů, nastřílel 379 branek a přidal 407 asistencí. Do historie se zapsal nejen jako jeden z nejlepších hráčů v play off, ale také jako mimořádně neoblíbený provokatér, proslulý záludnou hrou.

Reklama