Hlavní obsah

NHL prošetřuje Hossovu dlouhou smlouvu s Chicagem

Vedení NHL začalo prověřovat smlouvu útočníka Mariána Hossy s Chicagem, kterému se slovenský hokejista před měsícem upsal na dvanáct let, během nichž si má vydělat 62,8 miliónu dolarů. Podle deníku Ottawa Sun chtějí představitelé zámořské soutěže zjistit, jestli je nezvykle dlouhý kontrakt v souladu s kolektivní smlouvou a platovým stropem.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Hokejový útočník Marián Hossa ještě v dresu Detroitu

Článek

V průměru má Chicago Hossovi vyplácet 5,23 miliónu ročně, ve skutečnosti však bude jeho plat jiný. V úvodních sedmi sezónách si vydělá vždy 7,9 miliónu dolarů, pak jeho plat na rok klesne na čtyři milióny a v závěrečných čtyřech letech kontraktu si přijde dohromady jen na 3,5 miliónu dolarů. Právě touto částí smlouvy se NHL zabývá.

Pokud by Hossa ukončil za osm let kariéru, jeho průměrný plat by byl zkreslený, stejně jako platový strop klubu. "Snažíme se zjistit, jak to bylo dojednáno a jestli nejde o snahu obejít platový strop," uvedl zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

"Jde o první dlouholetou smlouvu, která skončí, až bude hráči přes čtyřicet let. Hodnota kontraktu v posledních letech oproti těm prvním dramaticky klesá. Chceme vědět, jestli tam proběhla debata o možném ukončení hráčovy kariéry nebo se o tom uvažovalo," dodal Daly.

Zástupci Chicaga se v prohlášení ohradili proti tomu, že by se snažili obejít platový strop nebo by porušili kolektivní dohodu. "Marián Hossa má regulérní kontrakt schválený NHL. Z vyšetřování nemáme žádné obavy a jsme si jistí, že NHL dojde k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by náš klub měl v úmysl obejít platový strop," uvedlo vedení Blackhawks.

V případě provinění by klubu hrozila pokuta až pět miliónů dolarů a ztráta výběru v draftu.

Hossa, jenž hrál naposledy za Detroit, začal angažmá v Chicagu operací ramena. Po nedávném zákroku by se měl léčit až čtyři měsíce a říjnový start nové sezóny nestihne.

Reklama

Související témata: