Hlavní obsah

Špaček: Mám něco za sebou, Kanada mě nerozhodí

Ve středu si Jaroslav Špaček zahrál v Praze charitativní pokerový turnaj, ale myšlenkami už je 35letý hokejista v Montrealu, se kterým podepsal kontrakt na tři roky. Canadiens jsou po Floridě, Chicagu, Columbusu, Edmontonu a Buffalu už šestým týmem, za který český bek v NHL nastoupí. „Montreal je hokejový město. Vždycky je plno a před 21 tisíci diváků se hraje jinak než někde na Floridě,“ prohlásil spokojený Špaček, který si za tři sezóny vydělá 11,5 miliónu dolarů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Špaček při charitativním pokerovém turnaji.

Článek

Jste vášnivý hráč pokeru?

To ani ne. Přes rok moc nehraju, vždycky jen s týmem v letadle a spíš pro srandu. Je to o poslední kartě, člověk musí vydržet a nezbláznit se z toho.

Takže už jste se naučil udržet při pokeru nehybnou tvář?

No to ne, já se u toho směju... Ale když mi Tomáš Plekanec poslal textovku, jestli si přijdu zahrát, tak jsem hned kývnul. Když je to pro dobrou věc, tak proč ne. Navíc vidím kluky, který jsem neviděl celý léto.

Probíráte už s Plekancem i věci kolem příští sezóny v Montrealu?

S Plekym si voláme docela často. Potřeboval jsem nějaké kontakty v Montrealu kvůli stěhování a taky na lidi z klubu. Těším se, až tam odletíme, že to probereme víc.

A co kanadská víza? Už je máte?

Potřebuju jenom cestovní, abych se tam dostal. A navíc máme paní, která mi dojede vyřídit víza na kanadskou ambasádu do Vídně. Pracovní povolení a další věci už mi udělají přímo v Montrealu.

Bydlení jste si už s rodinou sehnal?

Zrovna to dávám dohromady. Není to ta nejlepší chvilka, taky musím domluvit pro kluka školu, jsou to starosti. Stěhování bývalo jednodušší, když jsme neměli děti. Ale do Kanady poletím jako vždycky až 3. září, týden před kempem. Mám na to ještě dost času, abych všechno zařídil.

Počítáte s tím, že v Montrealu je hokej ústředním tématem takřka pro všechny obyvatele města?

Prošel jsem toho dost, tak myslím, že mě Kanada nerozhodí. Potřebuju teď spíš dotáhnout věci pro rodinu, abych se pak už nemusel o nic starat a soustředil se jen na hokej.

Z týmu Canadiens odešel po minulé sezóně miláček davů, americký bek Mike Komisarek. Srovnání s ním se asi nevyhnete.

Věřím, že Montreal mě koupil kvůli tomu, jak hraju. Komisarek je jiný typ. A já doufám, že mě budou využívat v pozici, jakou jsem hrával v Buffalu. Moc nad tím nepřemýšlím, chci podávat svoje stabilní výkony a všechno ostatní přijde. Poslední dva roky jsem byl jakžtakž zdravej, což bylo důležitý. Určitě mi to přidalo víc klidu a ty sezóny byly dobrý.

Tomáš Plekanec o fanoušcích Habs tvrdí, že se někdy chovají jako blázni, ale zároveň jsou týmu nesmírně oddaní. Těšíte se už na atmosféru v Bell Centru?

V Montrealu to bylo vždycky výborný. Atmosféra je vyhecovaná, fanoušci hnali Canadiens dopředu. Je to hokejový město, což je důležitý a jsem rád, že tam bude vždycky plno. Před takovou kulisou se hraje líp než někde na Floridě, kde bych zase to počasí třeba vyměnil. Chci ale hrát hokej a v hokejovém prostředí.

Je opravdu takový rozdíl mezi hokejovými fanoušky v Kanadě a v USA?

Byl jsem už v Edmontonu a v kanadských městech je to nadšení pro hokej všude stejný.

Jubilejní 100. sezóna se Montrealu nevyvedla. Berete to tak, že to musíte společně s novými posilami Giontou, Gomezem nebo Cammallerim napravit?

Všichni by chtěli vyhrát Stanley Cup, ale není to jednoduchý. Nejdůležitější je vůbec se probojovat do play off, protože poslední dva tři roky je to neskutečně vyrovnaný, rozhoduje kolikrát třeba jeden bod. Začátek sezóny nebude jednoduchý, je nás tam hodně nových hráčů. Musíme se snažit, aby se to poskládalo.

Mluvil jste přes léto s lidmi z vedení klubu, jakou po vás budou chtít na ledě roli?

Bavil jsem se asi deset minut jenom s generálním manažerem Gaineym. Byli moc rádi, že jsme podepsali smlouvu. Desátého září se tam koná velký golfový turnaj, který pořádají každý rok, tam se sejdeme a budeme určitě vědět víc.

Neříkejte, že byste si nechtěl zahrát v obranné dvojici s Romanem Hamrlíkem…

Je mi to jedno. S Romanem se známe, bylo by to možná jednodušší, ale je to problém trenéra, jak to postaví. Určitě měli nějaký záměr, když mě podepisovali. Hlavně chci, aby kemp proběhl v klidu a sezónu jsme v Montrealu dobře začali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články