Hlavní obsah

Bývalý útočník Theoren Fleury usiluje o návrat do NHL

CALGARY

Útočník Theoren Fleury se chce v jedenačtyřiceti letech pokusit o návrat do zámořské NHL. Přestože v minulé sezóně hrál pouze hokej v amatérských soutěžích a v prestižní lize působil naposledy v roce 2003, v únoru zatoužil po návratu mezi elitu. Najal si proto osobního trenéra, denně je na ledě a tvrdě trénuje, aby si vysloužil pozvánku do přípravného kempu Calgary, jež je jeho osudovým týmem.

Foto: members.shaw.ca

Theoren Fleury v dresu Chicaga

Článek

Inspirací pro Fleuryho byl krátkodobý návrat ještě o tři roky staršího Claudea Lemieuxe, který sice začínal minulý ročník v asijské lize, ale přes následné angažmá ve farmářském týmu Worcester Sharks v AHL se na 18 utkání prokousal až do prvního týmu San Jose. "Mluvil jsem s ním o tom, co udělal, a jak těžké to bylo. Víte, co mi řekl? Že to stálo za to a svého rozhodnutí ani na jedinou minutu nelitoval," řekl Fleury deníku Calgary Herald.

Se svými 168 centimetry je Fleury jedním z nejmenších hráčů, kteří kdy hráli NHL, ale přesto se dokázal prosadit i na mezinárodní úrovni. Flames ho v roce 1987 draftovali až jako 166. hráče v pořadí, ale poté se stal jednou z největších postav historie klubu. Po 11 letech v Calgary hrál také za Colorado, New York Rangers a Chicago. V celkem 1084 zápasech si připsal 1088 bodů za 455 gólů a 633 asistencí, ale také 1840 trestných minut.

Fleury byl totiž nejen skvělým forvardem, ale také provokatérem a těžko zvládnutelným živlem. V soukromém životě byl účastníkem několika incidentů a bojoval také se závislostí na drogách a alkoholu, což bylo v roce 2003 také příčinou jeho konce v NHL. Krátce po trestu na 25 zápasů byl suspendován na neurčito pro porušení odvykacího programu.

Protože tento trest stále platí, stojí vítězi Stanley Cupu z roku 1989 v cestě nejen to, že potřebuje sehnat angažmá, ale také fakt, že mu musí vedení NHL trest ukončit. "Právě teď je vše na panu Bettmanovi," připomněl Fleury, který zaslal vedení soutěže dopis, v němž zmínil svou snahu o návrat na led.

A jak je na tom Fleury po hokejové stránce? "Posledních pár dnů jsem s ním na stadionu bruslil. Vypadá opravdu přesvědčivě a sebejistě, ale je také skutečně rychlý. Věřím, že vše půjde dobře a tým ho bude chtít. Kdyby se mu to povedlo, bylo by to skvělé," řekl bitkař Plamenů Brian McGrattan.

Reklama

Související témata: